Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ален Антил: Ако продължава така, ЦАР ще се превърне в убежище за въоръжени джихадисти

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Международната организация за миграция обяви, че днес започва евакуация на 33 000 чужденци от Централноафриканската република. С първите три полета от столицата Банги ще отпътуват 800 граждани на Чад. В лагер край столичното летище има 2500 души от тази страна. Граждани на още четири държави също не могат да се изтеглят самостоятелно.

В интервю за "Хоризонт" Ален Антил от Френския институт по международни отношения предупреди за опасността от превръщането на Централноафриканската република в убежище за радикални групировки:

Ако продължава така, Централноафриканската република ще се превърне в убежище за въоръжени джихадисти, просто защото никой няма да ги спира да идват там. В териториите на изток съвсем необезпокоявано вече се е разположила една въоръжена групировка от Уганда. Те установиха базата си и оттам могат да извършват атаки в страната си. Така че първият риск е за дестабилизиране на региона. А всички съседни страни са в криза – Кот Дивоар, Южен и Северен Судан, Камерун, Габон, Конго. Всички те могат да имат проблеми, ако в средата на Африка се отвори тази черна дупка. Затова виждам индиректни последствия за Европа.

Централноафриканската криза страда от липса на внимание заради други кризи по света, които в момента занимават европейците. Въпреки, че не предприемат действия, те са по-загрижени за войната в Сирия и дори повече за ситуацията в региона на Сахел. За повечето страни от ЕС Централна Африка ще остане извън обсега на радарите, до момента, в който не бъдат регистрирани масови убийства. И в момента там има кланета, но техните мащаби явно не са достатъчно впечатляващи за европейците
.

Междувременно беше постигнато принципно съгласие за европейска военна мисия в подкрепа на френската и африканската мисия в страната. Министрите на външните работи ще вземат решение по въпроса на 20 януари в Брюксел.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна