Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Кери обсъжда със Сергей Лавров подготовката на мирната конференция "Женева-2"

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Джон Кери, който от вчера е в Париж за срещата на групата "Приятели на Сирия", днес има разговор по темата с руския си колега Сергей Лавров. Предстоят и други дипломатически срещи във връзка с подготовката на мирната конференция "Женева-2" за Сирия. Тема на разговора ще бъде и евентуалното участие на Иран в преговорите (страната засега не е поканена на конференцията). Двамата дипломати ще разговарят и с представителя на ООН за Сирия Лахдар Брахими. 

Джон Кери ще се срещне отново и с лидера на Сирийската национална опозиционна коалиция Ахмад Джарба, след като в неделя 11-те страни от групата "Приятели на Сирия" положиха усилия да я убедят да участва в конференцията.

Аз лично вярвам, че сирийската опозиция ще дойде в Женева, заяви Кери на пресконференция, добавяйки, че това е тест на доверие пред всички.

Целта на мирната конференция  "Женева-2" е да се обсъди процес на политически преход, подчертаха министрите от групата във финалната си декларация. Тя отново осъжда остро престъпленията на сирийския режим и отбелязва, че Башар Асад и приближените му няма да имат никаква роля в Сирия след установяването на преходно правителство

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна