Eмисия новини
от часа

Плевнелиев сезира КС за таксата за ВЕИ-тата

Снимка: БГНЕС

По време на президентското посещение в Китай стана ясно, че държавният глава Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд за въведената от 1-ви януари 20-процентна такса за производство на електрическа енергия от вятърна и слънчева енергия.

Президентът счита, че приетите разпоредби в Закона за енергията от възобновяеми източници, с които се въвежда таксата, са в противоречие с основните конституционни принципи и свободната стопанска инициатива. Не се предвижда такава такса да плащат другите производители на енергия от възобновяеми източници, както и останалите стопански субекти, от които държавата купува електроенергия на преференциални цени.

Правната ни сигурност създава риск да няма нови инвестиции у нас, посочва в мотивите си държавният глава. Стабилните инвестиции и икономическият растеж, а не популисткото и административно-командно намаление на цените на електроенергията, създават заетост и повишават доходите. Според президента при протеклата законодателна процедура не стават ясни причините, които налагат въвеждането на таксата, целите, които се поставят, и очакваните резултати от прилагането й, липсва и анализ за съответствие с правото на ЕС.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от