Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев сезира КС за таксата за ВЕИ-тата

Снимка: БГНЕС

По време на президентското посещение в Китай стана ясно, че държавният глава Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд за въведената от 1-ви януари 20-процентна такса за производство на електрическа енергия от вятърна и слънчева енергия.

Президентът счита, че приетите разпоредби в Закона за енергията от възобновяеми източници, с които се въвежда таксата, са в противоречие с основните конституционни принципи и свободната стопанска инициатива. Не се предвижда такава такса да плащат другите производители на енергия от възобновяеми източници, както и останалите стопански субекти, от които държавата купува електроенергия на преференциални цени.

Правната ни сигурност създава риск да няма нови инвестиции у нас, посочва в мотивите си държавният глава. Стабилните инвестиции и икономическият растеж, а не популисткото и административно-командно намаление на цените на електроенергията, създават заетост и повишават доходите. Според президента при протеклата законодателна процедура не стават ясни причините, които налагат въвеждането на таксата, целите, които се поставят, и очакваните резултати от прилагането й, липсва и анализ за съответствие с правото на ЕС.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени