Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският парламент одобри първия хърватски еврокомисар

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Европейският парламент даде днес своето одобрение за назначаването на хърватския кандидат Невен Мимица за еврокомисар по въпросите на защитата на потребителите. Мимица ще стане 28-ят член на Европейската комисия от момента на присъединяването на Хърватия към ЕС на 1 юли 2013 г. и ще изпълнява длъжността до назначаването на нов състав на Комисията след европейските избори през 2014 г. 

Номинацията на Мимица беше одобрена с 565 гласа "за", 64 "против" и 64 "въздържал се", съобщи АФП.

В началото на месеца при изслушването и от комисия на Европейския парламент Мимица обеща да бъде "пазителят на защитата на европейските потребители". Но той ще има малко време, за да изпълни обещанието си.

Мимица не е неизвестен в икономическите среди. Икономистът, който скоро ще навърши 60 години, заемаше многобройни постове, свързани с ЕС, включително на главен преговарящ на Хърватия по Споразумението за стабилизиране и асоцииране с ЕС. Настоящият комисар по здравеопазването и защитата на потребителите Тонио Борг ще запази портфейла, свързан с общественото здраве - тютюнопушенето, клиничните изследвания, цената на лекарствата, етикетирането на хранителните продукти и клонирането.

Невен Нимица ще получи портфейла "потребители", който е свързан главно със законодателните предложения за медицински инструменти и с проекта за създаване на система за колективни оплаквания. Новият хърватски еврокомисар ще отговаря и за козметичните продукти.

Гласуването в пленарна зала потвърди подкрепата, която получи г-н Мимица от парламентарните комисии по вътрешен пазар и по безопасност на храните след проведеното миналата седмица изслушване в Брюксел. За да заеме поста, кандидатът за комисар сега трябва да получи окончателно одобрение от Съвета на планираната среща на върха в Брюксел на 27 и 28 юни.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна