Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ренате Вебер: ЕС трябва да наблюдава промените в медийните закони и намесата на правителствата в работата на медиите в държавите членки

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Една от най-актуалните теми напоследък са проблемите на медиите и работещите в тях. Примери с натиск – политически или икономически, автоцензура, медийна концентрация и дори заплахи има из цяла Европа, като през последните години вместо да намаляват в някои от страните от Европейския съюз дори стават повече. По тази причина този месец Европейският парламент прие резолюцията на румънския евродепутат от АЛДЕ Ренате Вебер за нормите за свобода на медиите в Европа. Според нея промените в медийните закони на държавите членки и намесата на правителствата в работата на медиите трябва да бъдат предмет на ежегодно наблюдение от ЕС.

Ето какво каза тя:

Ние обичаме да казваме, че свободата на медиите е една от основните ценности залегнали още в самото формиране на Европейския съюз. И това е така, но доволни ли сме от това как изглеждат медиите в Европа днес, що се отнася до тяхната свобода и независимост.

Аз бих казала, че имаме основание да бъдем доволни в някои аспекти, но също така доста са и нещата, на които трябва да обърнем внимание и да се тревожим. В пленарната зала Европейския парламент сме имали доста дебати относно статуса и ролята на медиите в различните държави членки и искам да благодаря на комисар Крус, за непрестанната подкрепа, която тя оказва за плурализма и свободата на медиите.

Бих искала да мога да кажа същото и за Комисията като цяло, но истината е, че причината този доклад да съществува е фактът, че Европейският парламент иска да види една по-твърда позиция от Комисията, всеки път когато независимостта на медиите е застрашена, в която и да от държавите членки. Член втори от договора за защита на правата и интересите, както и член 11 от Хартата на европейския съюз за основните човешки права, трябва да бъдат много категорично защитавани от Комисията. Нещо, което на този етап не виждаме. Затова се надявам, че насоките и препоръките, които този доклад съдържа, ще бъдат взети под сериозно внимание от членовете на Комисията, тъй като те представляват не само нас като избрани представители на гражданите на ЕС, но и в резултат на стотици часове на консултации с медийни организации, представители на синдикатите и регулаторни органи.

Основни стандарти като журналистическата и редакционна независимост не трябва да липсват в нито един нюзрум. Държавите членки в съюза трябва да подкрепят и насърчават разследващата журналистика. Доста тревожно е, че журналистите са по-често жертви на натиск, тормоз и дори насилие. Ние призоваваме всяка държава членка да гарантира, че журналистите могат да отразяват събитията свободно и безопасно. Нападение срещу журналист трябва да се разглежда като нападение срещу свободата на медиите и срещу правата на гражданите да бъдат информирани. Поради това следва да бъдат разследвани и наказвани веднага.

От голямо значение е във всяка държава членка да има прозрачно и стабилно законодателство, което защитава журналистите в мисията им като пазител на обществото. Свободата на пресата е основната гаранция за плурализъм и разнообразие на мнения и информацията в демократичното общество. Обезпокоени сме от специфични предизвикателства за свободата на печата в някои части на Европа. Въпреки това законодателство на ЕС, уреждащо свободата на пресата и плурализма на медиите, не е решение.

Имаме нужда от прозрачност на собствеността на медиите, трябва да се предотврати прекомерната медийната концентрация и се нуждаем от правила за решаване на конфликти на интереси в резултат от сливането на политическия кабинет и контрол над медиите. Имаме нужда от независимостта на медийните надзорни органи. Имаме нужда от журналисти, не за да пишат хубави неща за нас - политиците, но да ни информират и да ни наблюдават. Трябва да се уверим, че те могат да си вършат работата.


Припомняме, че по-рано еврокомисарят по цифровите технологии Нели Крус започна широка обществена консултация за това каква да е ролята на ЕС в защитата на медийната свобода и съответните действия на местните власти и медийните регулатори. Консултациите ще позволят на Европейската комисия да определи дали е нужно ново европейско законодателство по темата или настоящото покрива проблемите.

По публикацията работи: Симеон Белев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна