Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Калфин: България може да загуби до един милиард евро от еврофондовете

Снимка: БГНЕС
България ще загуби вероятно между половин и един милиард евро от фондовете, с които разполагаше през настоящия финансов период. Това прогнозира евродепутатът Ивайло Калфин. Заради слабото усвояване страната ни няма да успее да използва тези средства до края на годината и ще ги загуби.

Ивайло Калфин пожела на новото правителство все пак да успее да спаси колкото се може повече от тези пари, влагайки ги във вече готови проекти. За шест години и половина България е успяла да усвои 31 процента от структурните фондове, което означава, че за следващите две ще трябва да харчи по 150 милиона евро на месец, за да може да навакса останалите 70 процента от европейската солидарност – по-точно фонда за кохезия.

Споразуменията за партньорство са нов механизъм на Европейската комисия за насочване на средствата от фондовете към изпълнението на целите на стратегията „Европа 2020“. Брюксел дава възможност страните членки да избират между 11 направления за инвестиции чрез еврофондовете. В момента се водят преговори по споразумението на България.

Чуйте повече в разговора на Юлия Владимирова с Ивайло Калфин.
По публикацията работи: Симеон Белев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна