Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След срещата на премиера Пламен Орешарски с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Една от най-важните външнополитически срещи – през българската призма – от края на миналата седмица бе тази на новия и много оспорван български премиер Пламен Орешарски с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу в Брюксел - една от традиционните срещи на представители на изпълнителната власт с председателя на Комисията.

Уверих президента Барозу, че аз ще продължа да правя усилия за нормализиране на политическата и обществената ситуация, което е предпоставка и за успешното изпълнение на всички други цели на кабинета от социално икономическата сфера“, каза Орешарски след срещата. Той посочи, че е подчертал пред Барозу и големия интерес, с който България гледа предстоящия Европейски съвет от гледна точка на важните въпроси, които ще се разглеждат и които са в основата на вътрешнополитическата програма на кабинета като достъпа на малки и средни фирми до финансиране и противодействие на младежката безработица.

"Уверих го, че гледаме много сериозно на препоръките на ЕК от семестъра и преобладаващата част от тях са елемент от нашите приоритети за управление. Ще положим усилия да се придвижим максимално, следвайки и тези препоръки", добави Орешарски.

Жозе Мануел Дурау Барозу повтори отново някои от препоръките към България с лек политически нюанс:

Знаете каква е програмата ни за Европейския съвет, посветен на въпроса за младежта и заетостта й, а също и финансирането на икономиките, най-вече на малките и средните предприятия в Европа“, каза председателят на ЕК. „Знаем, че политическата ситуация в България е силно поляризирана и имаме механизъм, който беше договорен с България преди няколко години и с всички страни-членки - това е механизмът за сътрудничество и проверка, който ЕК е задължена да проверява, както и развитието на страните в някои от гореспоменатите области. Също така насърчих министър-председателят Орешарски да се консултира и обърне специално внимание на някои от ключовите приоритети, най-вече в областта на борбата срещу корупцията и организираната престъпност. От друга страна съществуват и някои политически въпроси, които споменах на премиера ви . Това е разделението в българското общество. Позволете ми да отбележа нещо важно публично: Много е важно докато партиите се борят за властта, да има минимален праг на национален консенсус по важните за страната проблеми, защото смятам, това е в интерес на стабилността и развитието на България и разбира се на ЕС. Това е апелът ми към всички към всички политически сили, които са загрижени за бъдещето на страната“, каза Жозе Мануел Дурау Барозу.

Чуйте думите на Пламен Орешарски и Жозе Мануел Дурау Барозу след срещата.
По публикацията работи: Симеон Белев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна