Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хърватия в Европейския съюз

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Хърватия стана 28-ата държава член на Европейския съюз, 22 години след обявяването на независимостта ѝ от Югославия. Хърватия е втората страна от бивша Югославия, която става член на съюза, след Словения, присъединила се през 2004 година. Това е първото разширяване на общността след присъединяването на България и Румъния през 2007 г., но е белязано от по-слаб ентусиазъм, заради икономическите затруднения, както в самата Хърватия, така и в Европейския съюз. Хърватите са изправени пред пета година на рецесия и рекордна безработица от 21% и дори президентът Иво Йосипович призна, че празненствата не са твърде много, защото общото положение не е блестящо. 

Над 150 държавни и правителствени ръководители, европейски лидери и около 20 хиляди граждани присъстваха на пищна церемония на централния площад в хърватската столица, носещ името на граф Йосип Йелачич. В церемонията участваха и над 700 музиканти, оперни и фолклорни изпълнители и танцьори.

В атмосферата на среднощен Загреб ще ни пренесе колегата Красимир Мартинов.

Говорейки за днешното присъединяване на Хърватия към ЕС не можем да подминем и гледната точка на чешкия евродепутат от групата на европейските социалисти Либор Ручек. Той беше докладчик по присъединяването на Хърватия и изрази мнение, че всяка следваща вълна на присъединяване, кандидатките са все по-подготвени, тъй като се трупа опит и се адресират конкретните проблеми. Според него Хърватия е много по-подготвена за членство в ЕС в сравнение с някои страни от голямото разширяване през 2004 г. или в сравнение с Гърция преди 30 години.

Чуйте и какво каза пред репортера ни Красимир Мартинов Алма Любич - съветник в посолството на Хърватия у нас и временно изпълняващ длъжността посланик.

Темата за медиите и обществото в страната по пътя към еврочленството коментира Марина Зелич. Тя е журналист в Националното радио и телевизия на Хърватия, като в същото време работи и като преводач в международната новинарска редакция. Днес в "Европа за мен" си говорим за нагласите и предизвикателствата пред хърватите в навечерието на присъединяване им в европейското семейство. Юлия Владимирова говори с нея за това има ли все още много скептици в страната срещу Съюза, какви са надеждите и очакванията.

Чуйте предаването.
По публикацията работи: Симеон Белев; Красимир Мартинов; Юлия Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна