Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутати: Трябва да се прекъсне връзката на тютюна с държавните финанси

Снимка: БГНЕС
Здравната комисия на Европейския парламент прие да бъде забранено влагането на ароматни добавки в цигарите. Така аромати като ментол или ягода, както и на витамини и кофеин, което цели да направи тютюневите изделия по-привлекателни за младите хора, няма да бъдат прибавяни към цигарите. Евродепутатите подкрепиха също предложенията за забрана на тънките цигари, известни като „слимс“, както и предупрежденията, че тютюнопушенето крие опасности за здравето, да бъдат отпечатвани от двете страни на цигарените опаковки.

Двама депутати от комисията по обществено здравеопазване дадоха мнението си за новата реформа в тютюневите изделия, която се прие на 10-и юли.

Линда Магейвън, докладчик от социалистите и демократите, изложи тяхната позиция:

Основната цел на реформата всъщност е да се възпрат евентуалните нови пушачи. Почти всяка от договорените мерки е за спиране на индустрията да пускат продукти които са насочени към зарибяване на младежи и деца. Неща като пакетите червило, цигарите с аромат на кафе, ягодови и ментолови цигари улесняват пушенето.

Канадците и американците въведоха контрол върху ароматизаторите и продължават да го затягат. Човешкото нещастие причинено от цигарите е огромно. Мисля че ако преди 150 години имахме съответни закони, нямаше да позволим цигарите, но сега те са тук. Задачата ни е да опитаме да намалим броя на пушачите и да накараме хората да се отказват и особено - да не започват. В парламента гласувахме да въведем повече контрол върху този тип, защото това не са изделия ползвани от по- възрастните. Използват ги младежите. Говорих с някои асистенти тук и всички казват, че са ги пробвали в барове. Не знаели, че е тютюн
.

Второто мнение е на Мишел Ривази от Зелените. Тя отговаря първо на въпрос дали може реформата да окуражи пушачите към промяна?

Вървим в правилната посока, но сега трябва да продължим нататък. Ще има пакет от мерки. Например, ще се хармонизират цените на цигарите. Невероятно е, че като излезете от Европа, цигарите струват колкото билет за метрото.

Ще можем да обърнем тенденцията, като намалим привлекателността на опаковките, като дадем по-добра информация за здравословния аспект. Трябва да кажем на младите, че 70 хиляди умират годишно. Това е повече от 200 смъртни случаи дневно. Това е тютюнът.

Ние, Зелените, поискахме опростени опаковки, пакети със здравословна информация за лошите ефекти на тютюна. Но това не се прие от здравната комисия. Трябва да направим същото като в Австралия, където приеха цялостно премахване на рекламите върху цигарените пакети, за да разрушим този стимул за пушене, този образ, че пушенето е социално положително.

Има лицемерие в цената на тютюна, защото носи печалба на държавите. Но фактът, че причинява рак, коства на държавите много. В същото време, хората трябва да бъдат по-свободни и да не зависят, да не са пристрастени към тютюна. Трябва да използваме цените, образованието и информацията и да се прекъсне връзката на тютюна с финансите.


Относно електронните цигари това, което поискахме и получихме - докато има никотин, трябва да се счита за лекарство. Защо лепенките за желаещите да се откажат пушачи трябва да имат търговско разрешително, а електронните цигари с никотин - не? Трябва да се регулира, трябва да се проведат проучвания и трябва да има пазарни разрешителни
.

Чуйте.
По публикацията работи: Добрина Добрева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна