Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Европейския парламент се готвят за работата след ваканцията

Въпреки че в Европейския парламент няма официални заседания през следващите няколко седмици, подготовката на важни законодателни текстове продължава. Парламентът ще трябва да вземе решения до края на годината за дългосрочния бюджет на ЕС, банковия съюз, защитата на личните данни, условията на работа на командировани служители. Ето какво предстои в календара на работата на ЕП през есента.

Депутатите ще гласуват окончателната си позиция по предложението за бюджетната рамка на ЕС за 2014-2020 г. Това решение ще повлияе и на плановете за реформиране на Общата селскостопанска политика на ЕС, която е едно от най-големите пера в бюджета.

През септември Парламентът ще гласува по нови, по-строги правила за тютюневите продукти. Законодателните текстове целят да предпазят младите хора от рисковете, свързани с пушенето.

Друг важен доклад, който ще бъде разгледан по време на първото пленарно заседание след лятото, е предложението за насърчаване на производството на по-екологосъобразни биогорива.

Напредва работата и по нов регламент за налагането на единен набор от правила за защита на личните данни в Интернет, както и по директива за обработката на лични данни в полицейската и съдебната сфери. В същото време комисията по граждански свободи провежда разследване на скандала със следенето в Интернет и ще докладва пред всички депутати до края на годината.

През октомври депутатите се очаква да гласуват предложение, предоставящо по-добра защита на около един милион работници, командировани в друга европейска страна от техните работодатели.

Парламентът също така ще търси споразумение със страните-членки относно създаването на единен банков надзор в Европа и по следващите етапи на изграждане на банков съюз.
По публикацията работи: Добрина Добрева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна