Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стратегията на ЕС за устойчиво развитие – отношението към нея у нас и какво трябва да се направи

Снимка: БГНЕС
Устойчивото развитие е глобален проблем и е включен в политическия дневен ред от 1992 г. За да се справи с предизвикателствата на нашата растяща икономика и променяща се околна среда, ЕС е разработил стратегия за устойчиво развитие, която включва икономически, социални, екологични и финансови аспекти. Насърчаването на нови, щадящи околната среда технологии свързва целите на Лисабонската стратегия с тези на Европейския съвет от Гьотеборг. Наред с това, европейското законодателство цели интегрирането на екологичните съображения в другите политики на ЕС.

Глобализацията действа като могъща сила за поддържане на глобален растеж и осигуряване на начини за справяне с международни проблеми. Въпреки това, пазарните сили предизвикват и изострят неравенствата и изолацията и могат да причинят непоправими щети на околната среда. Следователно глобализацията би трябвало да върви заедно с мерки за предотвратяване или смекчаване на тези последствия.

Стратегията на ЕС за устойчиво развитие очертава пътна карта за прилагане на устойчивото развитие в Европейския съюз и включва икономически, социални, екологични и финансови аспекти, както и последователност на политиките и управлението на ЕС на всички равнища, включително овладяването на глобализацията (търговия за устойчиво развитие); борба с бедността и насърчаване на социалното развитие (намаляване на крайната бедност по света до 2015 г. — т.е. на хората, които живеят с едно евро на ден или по-малко); устойчиво управление на природните и екологичните ресурси (обръщане на тенденцията за загуба на екологични ресурси до 2015 г., както и разработване на междинни цели по отношение на водите, земята и почвата, енергетиката и биоразнообразието); по-добро управление на всички равнища (което означава увеличаване на участието на гражданското общество и легитимност, последователност и ефективност на глобалното икономическо, социално и екологично развитие); и финансиране на устойчивото развитие.

След прегледа на стратегията на ЕС за устойчиво развитие през 2005 г. и въз основа на приноса на други институции на ЕС, Европейският съвет прие през юни 2006 г. амбициозна и изчерпателна обновена стратегия за устойчиво развитие за разширения Европейски съюз. В този документ се определя единна и последователна стратегия за това как ЕС по-ефективно да изпълни дългосрочния си ангажимент за справяне с предизвикателството, свързано с устойчивото развитие. Общата цел на обновената стратегия на ЕС за устойчиво развитие е да подкрепя и насърчава дейностите, които ще позволят на ЕС да постигне непрекъснато подобряване на качеството на живот, както за сегашното, така и за бъдещите поколения, чрез създаване на устойчиви общности, способни да управляват и използват ресурсите ефективно. На 22 октомври 2007 г. Комисията прие „Доклад за напредъка по стратегията за устойчиво развитие през 2007 г.“, който разглежда по-специално напредъка, постигнат по отношение на изменението на климата, чистата енергия и здравето.

Спрямо тази стратегия всяка страна членка трябва да се адаптира и да изработи своя такава. България все още не е направила това. Защо е така и какво трябва да бъде направено – чуйте мнения на граждани и коментара на проф. Пенчо Пенчев, председател на Международния институт за устойчиво развитие. 
По публикацията работи: Добрина Добрева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна