Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският парламент разглежда нов регламент за единни правила за данните, събирани онлайн

Снимка: neurope.eu
Защитата на личните данни е важен въпрос и ЕС работи по обновяване на законодателната закрила, за да гарантира, че гражданите ще запазят контрол върху личната си информация. Личните данни на хората са навсякъде в интернет в момента, поради наличието на смартфони, социални мрежи, платформи за споделяне. Молбата ви за кредит, примерно, може да бъде отхвърлена, защото сте разкрили, че живеете в грешния квартал, а публикуваните снимки могат да се използват срещу вас.

През 2012 година Европейската комисия предложи нов регламент за единни правила за данните, събирани онлайн, които следва да гарантират сигурността на личната информация на гражданите и да наложат ясна правна рамка за компаниите, които боравят с такава информация. Европейският парламент в момента разглежда предлагания регламент, както и свързаната с него директива за обработката на данни при разследването на криминални престъпления.

Законодателството, което в момента е в сила, е от 1995 година – доста е остаряло и е необходимо да влезе в крак с технологичните промени. Целта е новият законодателен пакет да бъде приет преди изборите за ЕП в късната пролет на 2014 година.

Чуйте мнението на баронеса Сара Лъдфорд, британски евродепутат от групата на Либералите.

Много се радвам, че Европейският парламент пое тази инициатива за обновяване на законодателната закрила и за гаранция, че гражданите ще запазят контрол върху личната си информация“, казва Сара Лъдфорд. „Но трябва да подчертая - не можем да го направим сами, имаме нужда националните правителства да преструктурират така своите служби за сигурност, че те да дават една по-добра защита на гражданите на съответните държави.

Имам чувството, че нещата от преди 10 години се повтарят, когато този дебат отново беше актуален. Мога да кажа че се гордея, че аз и моята група помогнахме истината около тези злоупотреби с лични данни да бъде изкарана наяве във Великобритания през 2006 година. Въпреки, че тогавашното правителство се опита да ни изплаши - особено мен.

Надявам се че службите за сигурност в Обединеното кралство ще вършат по-добра работа за в бъдеще, но мога да кажа, че засега сигналите в тази посока не са особено добри - те дори отказват да има публично изслушване по темата. Бих казала, че има смущаващо мълчание по темата и бих искала да зная защо.

Накрая, искам да заявя, че без международен контрол и регулация върху законите за защита на личните данни на европейските потребители няма да постигнем нищо, защото без него ние де факто ще сме свършили само наполовина работата си по промяната на настоящия закон.


Чуйте и анкета - как гражданите на Европа, които живеят в България, биха искали да бъдат защитени личните им данни.
По публикацията работи: Добрина Добрева; Лъчезар Христов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна