Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Леонидас Хризантопулос: Защо трябва да принадлежим към Европейския съюз, след като той ни съсипва?

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Леонидас Хризантопулос е трето поколение дипломат и бивш посланик на Гърция в Канада, Полша и Армения. Днес живее в Атина. Бил е директор в Министерството на външните работи на Гърция в комисията по европейските въпроси, както и генерален секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество.

Изключително компетентен по темата за Европа и случващото се в Гърция, Леонидас Хризантопулос е бил от хората, които са се борили Гърция да бъде част от Европейския съюз, но сега той е против членството на Гърция в него и смята, че то вреди на държавата.

Той е член на ЕПАМ - партията, създадена през 2011-та година от "улицата", както самият той казва, т.е. от протестиращото гражданско общество, преведена на български език нейното име е "Обединен фронт на хората".

С него ни среща Юлия Владимирова.

Вие бяхте в комисията, която е подготвяла преговорите на Гърция с Европейския съюз. Защо по това време искахте Гърция да отиде там?

Когато бях дипломат по това време и бях част от делегацията, която преговаряше Гърция да се присъедини към европейската общност, както се наричаше по това време. Това беше решение от 1976 година, взето от Караманлис и това беше най-вече политическо решение да станем част от европейската общност по две причини: първата да заздравим демокрацията в страната, тъй като Гърция излизаше от 17 годишен диктаторски период. И също така да ни даде някаква защита срещу Турция, които тъкмо бяха окупирали Кипър през 1974-та година. По това време Европейския съюз беше сериозна организация: например по време на диктаторство да съдейства с демократични сили и да се бори срещу такива режими.

Сега Вие искате да дадете под съд Меркел и Барозу и искате Гърция незабавно да напусне Съюза. Как така променихте мисленето си в другата крайност?

През декември 2009 аз дадох интервю за гръцкия вестник "Елевтеротипия" и заглавието беше "Кошмарът на фашистка Европа". Провокира ме това, че Европа загуби демократичните си ценности. Тя ставаше все повече и повече недемократична, и разбира се днес не мога да кажа, че това е демократичната институция, която беше в миналото, когато се присъединихме. Второто нещо е, защото Европейския съюз разрушава моята страна. Този съюз разбива страна член. Това става с тези мерки, които бяха въведени за Гърция. Всъщност се разрушава обществото ни, хората, културата и образованието. Така, че защо трябва да принадлежим на институция, която ни съсипва? Трябва да си мазохист, за да го правиш. Това, което аз бих предложил за Европейския съюз е да ни пусне и да можем да започнем от нулата като се базираме на нова перспектива, за да имаме европейски съюз за хората на Европа, а не за европейските банкери.

Какво бихте казали на младите хора, които вярват в идеите на Европейския съюз? Например в България ние също сме в криза, има протестиращи в София, но всички интелектуалци, елита, също така и младите, образовани хора, вярват, че това е бъдещето, че Съюза ще помогне на страната ни за по-висок стандарт, за по-високи заплати, какво Вие бихте казали на тези хора?

Ами ще кажа на тези хора, че Гърция е тяхното бъдеще. Това, което се случва с нас, ще се случи и с тях. Ние сме само първите от катастрофата, която ще се случи. Например нас ни заплашват с това, че със задълбочаването на проблемите в страната ни да можем да сме конкурентни, в един момент ще достигнем българските стандарти и заплати. Т.е. това значи, че те са добри, по тяхната преценка. Ако те ни казват да достигнем българските стандарти, те няма да казват на България да достигне гръцките такива, а ще кажат, че България трябва да достигне пакистанските стандарти. Аз казвам на всеки, не искам да натрапвам мнението ми, Вижте какво се случва с Гърция!!!

Вие как създадохте партията си ЕПАМ, Обединения фронт на гражданите? Знам, че тя е възникнала от протестите на улицата?

Нашата партия е ЕПАМ, нейните членове идват от всички гами на политическото, от комунистическото ляво, през центъра и до дясно. Това е партия, създадена от началото на кризата през 2010-та година. Това е партия на 2 години. Ние участвахме в първите избори по време на кризата, но ние тогава бяхме само на 6 месеца и имахме 60 000 гласа, а 60 000 гласа са 1%. След 6 месеца да имаш 1% е доста задоволително. Това, в което вярва нашата партия и това за което става въпрос в нашата програма е най-напред, че ние в Гърция имаме нужда от промяна на режима. Но фалит и започване от нулата, не е нормална промяна. Какво сме направили: създадено е условно правителство, временно, което ще се избира от хората, което трябва да направи конституционна комисия за създаването на нова конституция в Гърция. Новата конституция ще я предложим на референдум и изборите ще бъдат проведени с нова конституция. Тази нова конституция ще забрани на предишните политици да влизат в парламента и ще позволи на политиците да правят правителство с мандат две години. Това е всичко. Другото нещо в програмата е да излезем от еврозоната и след това от Европейския съюз след референдум. Всички, които доведоха държавата ни до това състояние, трябва да бъдат подведени под съд. Ние ще сезираме и международния съд срещу хората от Брюксел за смъртта на много хора и щетите, които са нанесли на Гърция. Всички те са всъщност престъпления срещу човечеството. Имам предвид - 4 000 човека са се самоубили от 2010 година насам заради това, че не успяха да устоят на натиска на кризата. Това е в общи линии това, за което работи програмата на нашата партия ЕПАМ.

Чуйте интервюто.
По публикацията работи: Юлия Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна