Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

260 млн. евро от ЕС за извеждането от експлоатация на четирите малки реактора в АЕЦ „Козлодуй” до 2020 г.

Снимка: Архив

260 млн. евро ще получи България от ЕС за финансиране на преките разходи по извеждането от експлоатация на спрените четири малки реактора в АЕЦ „Козлодуй” до 2020 г. Това стана ясно от проверката на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент.

Ускоряване на закъснели проекти за 57 млн. евро и засилен контрол от страна на българските власти поискаха евродепутатите, посетили централата на място, за да видят как се харчат европейските средства. Проверката е установила, че има неясноти както по проектите, така и по броя на ангажираните в демонтажа на реакторите работници.

Малките реактори от 1-ви до 4-ти в АЕЦ „Козлодуй” трябва да бъдат изведени от експлоатация като част от условията за членство на България в ЕС.

Финансирането на процеса става чрез Международния фонд „Козлодуй”. До 2013 г. са осигурени 867 млн. евро, които се управляват от Европейската банка за възстановяване и развитие.

ЕС реши да отпусне на страната ни допълнително 260 млн. евро за периода 2014-2020 г.

Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент е установила, че за сумата от 312 млн. евро сключените досега договори, свързани непосредствено работата по малките блокове са общо 218. От тях 64 проекта са изпълнени, а при 76 е установено закъснение. Един от проектите със закъснение е за сумата от 75 млн.евро и е свързан с управлението на отпадъците, друг пък касае технологиите за нарязване на скрап на отпадъците, каза Ингеборг Гресле, ръководител на делегацията по проверката и член на Европейския парламент от Европейската народна партия. „По време на престоя си тук получихме частична представа какви предимства има България при изваждането от експлоатация на реакторите и как са се използвали средствата. И още нещо – ние си пожелаваме един съпровождащ, един контролиран и енергийно-ефикасен проект в „Козлодуй“, който да бъде осъществен през българската сметна палата и българския парламент. Това, което ние извеждаме от опита, който имаме, е че колкото повече хора се занимават с това и трупат знания и познание какво точно се прави в Козлодуй, толкова по-добри са и резултатите“, добави тя.

Чуйте какво каза Ингеборг Гресле, чуйте и коментара на българския евродепутат Ивайло Калфин.

По публикацията работи: Юлия Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна