Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ане Йенсен: Ние сме длъжни да осигурим възможност на Комисията да плаща сметките

Снимка: europarl.europa.eu
В миналото издание на "Европа за мен" ви представихме обстоен преглед на бюджета на Европейския съюз за следващата година. Ален Ламасур - председател на бюджетната комисия на Европейския парламент разясни кои са рисковете и проблемите пред финансовата стабилност в съюза през следващата година.

Както ви обещахме, сега ви предлагаме и позицията и на докладчика на Европейския Парламент за общия бюджет на ЕС за 2014 г. Ане Йенсен.

Ние също искаме повече пари в сферата на външните работи - в тази сфера Комисията с всяка година отпуска по-малко пари за Палестина, където Европейския съюз има определени задължения, но от Комисията постоянно намаляват парите“, каза тя.

Това са важните неща върху, които искам да акцентирам - при първия ни контакт със Съвета те изразиха загриженост за това, че ние надхвърляме бюджета на ЕС в две основни сфери. Първо сферата на структурните фондове - там ние имаме един нов фонд - за хората в затруднено положение. Така че в тази си част бюджета е много свит и ние ще се опитаме да използваме новия инструмент на европейския парламент за допълнително финансиране. Нека се надяваме, че ще постигнем съгласие по тази тема“, добави Ане Йенсен.

Накрая искам да кажа, че както и господин Ален Ламасур отбеляза, ние трябва да се опитаме да се върнем към параметрите, които Комисията предложи. Това е важно, защото макар да имаме сериозни подозрения, че дори това може да не се окаже достатъчно, ние сме длъжни да осигурим възможност на Комисията да плаща сметките. Това е най-важната заявка направена от Европейския парламент“, каза в заключение докладчикът на Европейския парламент за общия бюджет на ЕС за 2014 г.
По публикацията работи: Лъчезар Христов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна