Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франц Обермайер: Европейските лидери трябва спешно да обмислят промяна на политиката по отношение на бежанците

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Европейските лидери трябва спешно да обмислят промяна на политиката по отношение на бежанците и емигрантите, за това призова независимият евродепутат Франц Обермайер.

Малкият средиземноморски остров Лампедуза беше залят от масовата миграция от Северна Африка и попадна в центъра на общественото внимание през миналия месец, след като край бреговете му се удавиха стотици хора, опитващи се да достигнат територията на ЕС.

Не е лесно да решим този проблем бързо, както някои хора очакват. Аз мисля, че най-напред трябва да говорим открито по темата и да признаем, че проблемът с имиграционната вълна в района на Средиземноморието съществува вече повече от 20 години. Така че не трябва да използваме трагичния инцидент с потъналия кораб край Лампедуза, като повод отново да дискутираме темата - това не е справедливо. Проблемът с имиграционната вълна в района на Средиземноморието съществува отдавна“, каза Франц Обермайер.

Ние трябва да мислим за различни варианти. На първо място трябва да помогнем и да спасим хората, които са в опасност в морето. Това е нещо, което е от първостепенно значение, освен това е наше задължение“, добави независимият евродепутат.

Другото нещо и бих казал, че това е нещо което ни липсва в момента в Европейския съюз - ние не планираме как да разрешим проблема, такъв какъвто е, а се залъгваме. Тези бедни хора, говоря за емигрантите от Източна Африка, също и от Западна Африка - те не го правят за удоволствие, те живеят в наистина лоши условия в своите собствени държави. От тук трябва да стартираме - да се опитаме да подобрим условията в тези държави, за да накараме хората там да не идват към Европа. Това е нещо много важно, ние не можем да приемем всички, това трябва да стане ясно. Трябва да подобрим условията на живот в тези държави. Това е най-важната стъпка, която трябва да направим. Разбира се, трябва да предприемем и други неща. В момента водим преговори с някои африкански държави, опитваме се да им покажем, че те също имат своите задължения, защото ние не можем да свършим цялата работа. И най- важното - трябва открито да заявим, че не всеки нелегален емигрант тръгнал към Европа може да се надява, че тя ще го приеме и той ще се превърне в гражданин на Европейския съюз“, каза още Франц Обермайер.

Чуйте Франц Обермайер
По публикацията работи: Лъчезар Христов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна