Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манфред Вебер: Трябват ни мрежи на европейско ниво за борба с организираната престъпност, тя е общоевропейски проблем

Снимка: flickr
Европейският парламент предложи план за действие на ЕС за 2014-2019 г., определящ мерките за борба с организираната престъпност, корупцията и прането на пари. Изземването на финансовите активи на мрежите на организираната престъпност и задушаването на техните източници на доходи са на първо място в плана. Смята се, че 3600 международни престъпни организации работят на територията на ЕС през тази година.

Повече за мерките, които парламентът предприема за справянето с организираната престъпност, научаваме от евродепутата от групата на ЕНП Манфред Вебер.

Депутатите искат на всички осъдени за организирана престъпна дейност, корупция и пране на пари, да бъде забранено да участват в обществени поръчки навсякъде в ЕС, както и да им бъде забранено да се кандидатират за или да заемат обществени постове.

Депутатите продължават да настояват да бъде създадена Европейска прокуратура, която да координира националните разследвания и борбата с престъпленията, засягащи финансовите интереси на ЕС.

Парламентът смята, че е от съществено значение да има единна правна дефиниция на мафиотския тип престъпна дейност, която следва да включва и престъплението „участие в организация от мафиотски тип“.

„Като цяло мога да кажа, че борбата с организираната престъпност е въпрос преди всичко на национална отговорност на отделните държави членки. Ние на европейско ниво се опитваме да подпомагаме нашите колеги от отделните държави, особено тези свързани със сферите на сигурността, като полицията“, казва Манфред Вебер.

„Най-важното нещо, което трябва да направим, е да установим контакт помежду си, да изградим международни мрежи на европейско ниво за борба с организираната престъпност, защото тя е общоевропейски проблем и като такъв, той представлява предизвикателство за всички нас да се справим с него. Най-важното нещо е всички наши колеги да разберат, че трябва да работят в сътрудничество заедно.

Не бих искал да извеждам отделни държави пред други, като пример за по-напреднали в борбата с организираната престъпност. Всяка една държава членка има своите задължения. В Германия например имаме своите проблеми в различни сфери, от тези където имат затруднения в Италия или Румъния. Мисля, че е много важно да изградим едно доверие между полицейските департаменти на държавите членки, основно между ръководните органи в тях - трябва да има обмяна на идеи.

Едно от нашите големи постижения в рамките на Европейския съюз е, че имаме строго диверсифицирани задължения и отговорности. В случая, говорейки за организирана престъпност веднага мога да посоча полицейските департаменти от една страна и съдебната система от друга. Това е нещо важно - да можем да гарантираме независимост между институциите. И аз лично бих поискал една по-строга Комисия, която да контролира този процес, която да има властта да проверява дали се спазва независимостта на съдебната система и дали тя работи в отделните държави. Това би било едно от големите постижения на нашето европейско развитие.

Трябва да осъзнаем най-накрая, че в нашето европейско семейство имаме 28 различни съдебни системи с различни култури, развивали се по-различен начин през вековете. Ние трябва да уважаваме своите различия, но е видно също така, че имаме нужда от един общоевропейски авторитет и точно това е идеята в създаването на единна европейска прокурорска служба. Така, че това предложение на Европейската комисия беше много мъдро, защото по този начин балансира нещата
.“

Чуйте интервюто.
По публикацията работи: Лъчезар Христов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна