Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Европейски учени се обединяват за нов метод за реставрация и съхранение на културни ценности

Снимка: ec.europa.eu
Български специалисти от Центъра за реставрация на художествени ценности участват в международен консорциум с партньори от четири европейски страни за разработването на алтернативен метод за почистване и консервация на културно-исторически паметници, който използва възможностите на плазмата и нанотехнологиите.

Новият метод е наречен "нежна реставрация", защото в сравнение с традиционните начини за почистване, нарушава минимално повърхността. Българският екип вече тества откритието в три български храма.

Центърът за реставрация на художествени ценности е едно от малките и средни предприятия в България, получили общо 146 гранта европейско финансиране по Програма "Научни изследвания и иновации". От 2007 г. досега общите инвестиции на Евросъюза в малки и средни предприятия у нас са повече от 27 млн. евро.

Конкретно за проекта PANNA говорителят на Европейската комисия по въпросите на науката, изследванията и иновациите Майкъл Дженингс коментира, че "културно-историческите забележителности са ценен актив за европейските страни, носещ чрез туризма милиони евро приход всяка година".

Чуйте интервю с Мира Христова, старши реставратор от екипа на проекта PANNA. Тя разяснява новия метод, резултатите от тестовете и възможностите в бъдеще да се съхранява по-добре европейското културно наследство.
По публикацията работи: Таня Величкова

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.