Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петер Лийзе: Преразглеждане на законодателството за медицински изделия е необходима първа стъпка за подобряване на безопасността в този сектор

Снимка: Архив
Депутатите от Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в Европейския парламент приеха с пълно единодушие резолюция, приканваща Европейската комисия да преразгледа действащото законодателство за медицински изделия. Липсата на регистър и възможност за проследяване на медицинския продукт и липсата на информация за продукта и евентуалните рискове от неговото ползване представляват сериозен риск за общественото здраве.

Преразглеждане на законодателството е необходима първа стъпка за подобряване на безопасността в този сектор, смята Петер Лийзе, евродепутат от групата на ЕНП и член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните.

В момента имаме директива, която съществува от много години, но за съжаление тя не е достатъчно стриктна. Продължаваме непрекъснато да имаме проблеми, например със силиконовите импланти - без значение за коя част на тялото са - те не са на сто процента сигурни за здравето на хората. Затова мисля, че трябва да подобрим сегашното законодателство“, смята Петер Лийзе.

Най-важното нещо, от което имаме нужда са извънредни и неочаквани проверки в компаниите, които произвеждат тези медицински изделия. Казвам това защото, когато проверките са предварително заложени, то естествено и компаниите са готови да прикрият евентуален проблем. Затова тези инспекции без предупреждение са много важни. Имаме нужда и от засилване на контрола над медицинските изделия, които вече са на пазара. В миналото това беше наше слабост в известен смисъл, но се надяваме с промените, които искаме това да се промени“, добави евродепутатът.

Ние смятаме, че когато искаш да сертифицираш високо рисков медицински продукт, какъвто например е пейсмейкъра, имаме нужда от специализиран контролен орган, който да направи това. Това е сложна дейност, която не може да бъде направена от всеки, трябват определени специалисти. Това е функцията на Европейската здравна агенция. През тази година хиляди нови медицински продукти от най-разнообразен вид получиха сертификат- от диагностичните тестове, стетоскопа, също и пейсмейкърите за сърцето, като и тези за мозъка. Това са хиляди продукти всяка година, но пак искам да подчертая безопасността на пациентите не е докрай гарантирана, затова имаме нужда от нова наредба“, каза още Петер Лийзе.

Основната цел на Европарламента е да се гарантира проследимост на медицинските изделия, както и дългосрочното им наблюдение по отношение на безопасност и риск за общественото здраве.
По публикацията работи: Лъчезар Христов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна