Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жените в парламенти обсъдиха глобални въпроси и възможна промяна чрез женско лидерство

Снимка: europarltv.eu

Европейският парламент бе домакин на годишната среща на високо равнище на тема "Жените в парламенти Global Forum" (WIP) 2013, която обединява около 400 жени, членове на парламента от повече от сто страни и повече от 600 високопоставени политици. Те се събраха в Брюксел на конференция, на която обсъждаха глобални въпроси от гледна точка на жените политически лидери и възможна промяна чрез женско лидерство.

Насилието, бедността и липсата на шанс често карат много жени по света да смятат, че не могат да надигнат глава или да имат амбиции за политическа кариера. Може ли женското лидерство да промени света - това бе една от темите на срещата на "Жени в парламентите 2013" в Брюксел. Всъщност едва ли има по -подходящо място за това, защото 36% от всички депутати в ЕП са жени, но картината в други краища не е толкова розова. Едно от посланията ни на подобни срещи е да се опитаме да променим стереотипа на арабските жени. Те казват, че уважение е първото което искат. Равенството на половете в политиката е проблем, тъй като жените да са под 20% в парламентите и са изключение жените, които са глава на някоя държава.

Но тази среща в Брюксел ознаменува събирането на жените, за споделяне на опит и създаване на нови приятелства. Нужно е да споделяме опит и да дадем тласък на някои процеси, казват дамите, участващи в тази среща в ЕП. Жените с постове и жените-лидери могат да променят света. Според една участничка става въпрос за женската сила, тъй като според дамите, жените са по-добри лидери. Първо, защото нямат толкова надуто его около личността си и са натурални лидери т.е. щом могат да се грижат за семейството си, могат да се грижат и за цялата нация.

Срещата „Жените в парламентите 2013“ установи, че инцидентите на дискриминация и маргинализация са едни и същи за жените по целия свят. Подобни инциденти и ситуации, случващи се по причина, че са жени, нямат нищо общо с тях като личности. Но за жалост това е един модел, матрица и то не само на регионално, но и на глобално ниво. Маргинализацията на жените не може да се реши за един ден, решаването на този проблем може да отнеме години, но след като тези жени са готови да изградят своя нова платформа, промяната със сигурност ще дойде някой ден.

Чуйте.

По публикацията работи: Яна Спиридонова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна