Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оливие Юбеда: Демокрацията не е природно явление, тя е борба

Снимка: YouTube, onlinekas

Не е тайна, че България е най-бедната страна в ЕС. Честата смяна на правителствата обаче, в ляво и в дясно е пречка пред общата и последователна политика на държавата. Каква е точната рецепта за държава като нашата за излизането от подобна криза? На този въпрос отговаря политическия анализатор и специалист по ПР Оливие Юбеда. На него отделяме постоянна рубрика в няколко последователни издания.

Сега разсъждаваме за демокрацията.

Навсякъде е много трудно. Така че не е проблем само тук, демокрацията не е само въпрос на пари, демокрацията е въпрос на отношение. Тя не е природно явление, тя е борба. Аз лично смятам, че демокрацията не е за един ден и не е един вот за пет или четири години. Тя е въпрос на ежедневие - имаме гласоподаватели, хора вземащи решенията и гражданско общество, те вървят заедно. И трябва да се грижим за тях всеки ден. Демокрацията е борба и въпрос на отношение и ако не се вслушвате, повече не можете да я упражнявате. Технологиите промениха всичко, ето, показвам ви смартфона си, той също е продукт на демокрацията. Огледайте се из света. Хората имат повече нужди., защото обикалят все по-лесно навън. Ако слушате хората във Франция, за тях в чужбина е по-добре, те никога не са удовлетворени. Но пък вие имате право да не сте доволни, защото сте в условията на демокрация. И имате право да го заявите. И не е необходимо да посочвате каквито и да е причини за недоволството си. Това е демокрацията. Ето защо днес е толкова трудно за политиците. Защото ние се нуждаем от политиците, за да си вършат работата, да управляват, да регулират демокрацията. Дори, когато процесът не е идеален, защото такива съществуват. И все пак, смятам че демокрацията води до стабилност, стабилността носи пари. Парите осигуряват работа, а тя от своя страна създава граждани, които работят за собственото си бъдеще.

Знаете ли нещо за протестите в България? Те започнаха с обикновени социални искания, но днес просто искат падането на правителството. Ви сте французин, а вашата страна има много опит в протестите. Особено тези сред младите хора, особено през 60-те години на изминалото столетие. Нуждаем се от добър съвет.

Знаете ли, във Франция протестираме всеки ден. За всичко. Французите го правят постоянно. И днес имаме големи протести. Протестите са част от демокрацията. Всеки ден имаме по десет протеста във Франция и така през цялата година. В България се протестира за много каузи, няма една обща. Улиците врят, хората очакват нещо. Добре, искат правителството да се оттегли. А после какво? Да се оттегли за какво? Така че има единствено политическо решение на ситуацията. Изборите са решението, но хората трябва да направят своя избор. Демокрация е да правиш избор. Има само едно нещо- какво избираш? Ако хората опитат всички и пак не са доволни, кой е следващият? Без значение дали е България или не, това не е въпрос на култура. Това е въпрос на отношение и постоянен процес. Това, от което бях изненадан в протестите, които виждам тук е, че нямат лице. Нямат лидер. Кой говори? Никой? А когато нямат лице и лидер, те не работят. Защото не работите за идея. Гласувате за личност, за човешко същество. Когато нещо не е представено, то не е част от демократичния процес, защото няма лице.

По публикацията работи: Симеон Белев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна