Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меморандум между България и САЩ за ограничения върху търговията с културни ценности

Снимка: БГНЕС

Министърът на културата Петър Стоянович и американският посланик у нас Марси Рийс подписват Меморандум за разбирателство за налагането на ограничения върху вноса на категории археологически и църковно-етноложки материали от Република България в Съединените щати.

В интервю за "Преди всички" министър Стоянович поясни какви са целите на меморандума.

Най-сетне България може да подпише това споразумение със САЩ. То цели след незаконно напускане на ценности от България  и изнасянето им в САЩ,  те да могат да бъдат връщани обратно в България. Без сложна процедура.  Вече може да си връщаме от САЩ всичко, незаконно отнето от българските земи. Тази стъка, която ще направим днес с посланик Рийс, ще  покаже не само единомислието ни, но и че след 6 месеца нашето правителство успя да стигне до ефективен резултат от дългогодишни усилия. Досега пътят беше напълно отворен. Сега тези предмети ще бъдат връщани у нас. Ще се повдига обвинение за нарушаване на митническите закони на САЩ. Културните ценности, които вече са изнесени - могат да се върнат сега. България, Италия и Гърция са в челната тройка на страните с най-богатото културното наследство в Европа.


На въпрос защо се бави новият Закон за българското културно наследство, министър Стоянович отговори:

До първото полугодие на тази година трябва да сме готови със закона. По-добре по-бавна процедура, отколкото да го направим бързо и да има съмнения.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени