Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антония Първанова: Има желание за протакане на промените в Изборния кодекс

Снимка: БГНЕС


Още от самото начало на първите разговори, които се провеждаха за промяна в Изборния кодекс, ми направи впечатление, че има желание за протакане и аз никога не съм имала каквито и да е било илюзии, че съществуващото изборно законодателство е в подкрепа на статуквото, и особено на управляващите партии. Това каза лидерът на НДСВ Антония Първанова в интервю за предаването "Нещо повече“.

Затова няма как да убегне от вниманието на всички ни, че това е протакане и в един момент БСП излизат с аргумента, че искат да чуят какво казват гражданите. Накрая се оказа, че е станало твърде късно и няма да се промени Законът, защото ще се случат някакви други неблагоприятни последици. Можеше много пъти да се вземат предложенията на гражданските организации. Парламентът ту се самоблокира, ту изпада в тежки противоречия с гражданските организации, но едно е ясно – ефектът е задържане на статуквото. /…/ Трябва да се промени Изборният кодекс и да престанат с тези дребни сметчици и бавене във времето, за да може да се бетонира за пореден път интересът на управляващите
, добави тя.

Според Първанова има няколко неща, които спешно трябва да се направят: Първо, това е очистване на изборните списъци от мъртвите души. Второто нещо, което трябва да се направи, е да се стимулират гражданите, за да отидат до урните.

Цялото интервю с Антония Първанова можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени