Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 400 български деца се обучават вкъщи

Около 400 български деца се обучават вкъщи. Решението детето да учи в дома си се взима след сериозно обмисляне, анализ и преценка на възможностите ни като родители, защото домашното образование не е лъжица за всяка уста, каза в предаването "Преди всички" председателят на Асоциацията за домашно образование Петър Порумбачанов часове преди да представи на специална пресконференция развитието на обучението в дома за последните 10 години:

Идеята на домашното образование е да научи децата да обичат да учат, да четат с желание и да започнат да намират сами информацията, която им е нужна от една възраст насетне. От една страна, домашното образование е визионерско. То е свързано с идеята за бъдещето и фактът, че една класна стая може да влезе в дома ти и докато учиш, можеш спокойно да станеш и да си вземеш нещо за хапване. Това е нещо, което трябва да осъзнае обществото и да разбере, че има много професионалисти, които трябва да се подготвят за това бъдеще и да започват да се изработват и програми за домашно образование. Когато ние, родителите, не сме достатъчни, използваме помощта на експерти, за което си плащаме.


Липсата на диплома за завършено образование за децата, учили вкъщи, според Петър Порумбачанов не е проблем, тъй като бизнесът търси хора, които умеят да работят, а не бележки от държавата.

Цялото интервю на Веселина Миланова с Петър Порумбачанов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени