Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасни химикали се съдържат в продукти на известни марки, алармират от "Грийнпийс"

Снимка: БГНЕС
Опасни химикали са намерени в детски облекла и обувки на световноизвестни производители. Това показва изследване на "Грийнпийс", представено вчера в Пекин. Извършени са и тестове с продукти на 12 известни марки. Деница Петрова от българския клон на "Грийнпийс" каза в предаването "Хоризонт до обед", че изследването е част от кампания на организацията, която тя води от няколко години:

Целта на самата кампания е да накара производителите на дрехи да спрат да използват опасни химикали за тях. Самото изследване е фокусирано върху детските дрехи, повечето от тях произведени в Югоизточна Азия и Китай. За съжаление, то показва, че в почти всички дрехи се намират вредни химикали, най-често в щампите. При пране те се освобождават във водите и допринасят за общото отлагане на химикали в околната среда, на което сме подложени. Част от тези химикали влияят и на хормоналната и репродуктивна система на тийнеджърите. За това изследване са взети продукти на глобални марки от 25 различни страни по света.

В България се извършват постоянни проверки за качеството и състава на дрехите, каза Ана Масларска от Дирекция "Обществено здраве" в Министерството на здравеопазването:

При установяване на съдържание на даден химикал над определените норми съответно регионалните инспекции предприемат действия за изтегляне на такива стоки от пазара и за спиране пускането им на пазара.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени