Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградите "Шок" за 2013-а година

Чечилия Бартоли
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В началото на всяка година престижните музикални списания в цял свят връчват наградите си за нови записи през изминалата година. Ето носителите на наградите "Шок" на френското списание "Класика" за 2013-а година:

"Артист на годината" е диригентът Филип Жордан. Той получава приза за новите си албуми с хора и оркестъра на Парижката национална опера - с откъси от тетралогията "Пръстенът на нибелунга" на Вагнер, с операта "Пелеас и Мелизанда" на Дебюси и компактдиск с балетна музика, който съдържа "Пролетно тайнство" на Стравински, "Болеро" от Равел и "Следобедът на един фавн" от Дебюси.

Албумът на Йонас Кауфман с арии из опери на Вагнер продължава триумфалния си път - и в тази класация.

С този компактдиск от една страна се утвърждава мнението, че Йонас Кауфман е най-надареният певец в момента, а от друга - че трябва да бъде слушан в този репертоар. Ако съвременният вагнеров герой е намерил своето превъплъщение, то това е той, четем в януарския брой на "Класика”.

Както се очакваше, и новият компактдиск на операта ”Норма” от Белини с участието на Чечилия Бартоли получи заслужено наградата ”Шок”.

Грандиозна в плача и молитвата, в гнева и страстта. Това е най-доброто, което Чечилия Бартоли е направила в последно време, отбелязват в "Класика".

Награда ”Шок” грабва и младият контратенор Франко Фаджоли, който в последно време все повече се налага на световните сцени.

Още няколко записи на опери привличат вниманието в тези награди: ”Рейнско злато” на Вагнер с Мариинския театър под диригентството на Валери Гергиев, "Бурята" от Томас Адес, изпълнена от Метрополитън под диригентството на автора, и "Фаетон” от Жан Батист Люли - последният запис на прочутия ансамбъл Ле талан лирик под диригентството на Кристоф Русе.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна