Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Петър-Емил Митев: АБВ е политически експеримент, равносилен на политическа авантюра

Снимка: БГНЕС


Още когато се създаваше Движението АБВ имаше сериозни предположения, разбира се и във формата на обвинение, че фактически се поставя началото на една политическа формация, която ще се превърне в партия. В случая този процес не е завършен. Това каза проф. Петър-Емил Митев в интервю за предаването "Нещо повече“.

Според него БСП няма да стигне до разпад: В БСП това не е прецедент. Първанов не е оригинален в този смисъл. През 1990-а година на първите демократични избори за ВНС, една фракция в БСП, а именно АСО заяви, че е самостоятелна изборна алтернатива. Те продължаваха да бъдат членове на партията и се явиха самостоятелно. БСП се отблъсна от демократичния централизъм с една партийна демокрация. Сега, когато става въпрос до каква степен постъпката на самия Първанов се вписа в правилата за поведение, трябва да кажем, че няма такава политическа партия в целия демократичен свят, в която можеш да излезеш с алтернативна листа на изборите и да продължаващ да се смяташ за член на партията.

По отношение на изказването на Първанов за зависимостите в БСП, Митев каза: Сигурно има много верни неща в това, което казва, сигурно има и преувеличение, но това, което смущава, е първо, че не се поставя общият контекст на страната, защото бихте ли могли да кажете, че има партия, която може да се похвали с пълна независимост. Ако се върнем назад, партията, благодарение на която бившият президент получи втория си мандат, публично обяви, че има обръчи, а това са взаимозависимости, така че когато става дума за такива неща, които са факти в партийния живот на страната, да се съсредоточава целият въпрос върху собствената партия, няма да бъде прието от членовете на самата партия.

Проф. Петър-Емил Митев беше категоричен, че АБВ ще отнеме гласове от БСП, но не пожела да се ангажира с приблизителна бройка. Въпреки това той заяви, че според него акцията на Георги Първанов няма да постигне очаквания от него успех: Това за мен е една хазартна крачка, един политически експеримент, който е равносилен на политическа авантюра.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени