Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК ще следи дали българските и румънските работници се третират равнопоставено

| обновено на 15.01.14 в 17:59
Ласло Андор
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия ще следи дали след отпадането на трудовите ограничения, българските и румънски работници наистина се третират равнопоставено във всички страни, заяви комисарят по заетостта Ласло Андор пред Европарламента в Страсбург.

По време на дебатите за свободното движение заместник председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг обърна внимание, че злоупотребите със социални помощи са ограничен брой и е много малко вероятно да са в тежест на социалната система на една или друга страна. По думите й свободата на движение става обект на погрешни схващания, които не се основават на факти - защото европейското законодателство съдържа достатъчно предпазни механизми, включително и по отношение на достъпа до социални помощи.

Европейските договори не допускат допълнителни мерки или ограничения срещу свободното движение, нито квоти или принудително връщане на европейски граждани, подчерта от името на ротационното председателство на Евросъюза гръцкият  заместник министър на външните работи Димитрис Куркулас:

 Даваме си сметка, че ксенофобията и популизмът се увеличават, но действията ни трябва да се основават на реални данни, а не на стереотипи и преувеличения, каза още Куркулас.

В пленарната зала многократно прозвучаха поздравления към гражданите на България и Румъния по повод отпадането на ограниченията, и твърдения, че те са добре дошли в останалите европейски страни. Призиви да няма стереотипи, преувеличения и насаждане на безпочвени страхове отправиха Европейската комисия, гръцкото ротационно председателство и водещите политически групи. Техните представители за пореден път подчертаха, че трудовата миграция носи само взаимна изгода, че мнозинството хора отиват в чужбина да работят, и че за малцината, които искат да се възползват от социалните системи, са налице достатъчно предпазни механизми. 

Социалистите обърнаха внимание, че проблемът на Европа не е свободното движение, а бедността и безработицата. От ЕНП поставиха акцент върху равнопоставеността на европейските граждани, либерали и зелени също се обявиха категорично против кампанията срещу българи и румънци. 

Британските консерватори обаче поискаха, макар и без дискриминация за отделни нации, да има промяна на политиката на свободно движение. В същото време от холандската Партия на свободата призоваха то да бъде замразено, за да се запазят социалните системи. Други екстремистки партии като италианската Северна лига и френският Национален фронт се оплакаха от ромите, които по думите им, не отиват в техните страни за работа, а за помощи. 

Великобритания е получила от Европейския съюз не работниците, от които се нуждае, а само алкохолици, просяци,  скитници и престъпници, заявиха от британската Партия на независимостта. Нейния небезизвестен лидер Найджъл Фарадж обаче не беше в залата и българските и румънските евродепутати така и не успяха да го попитат къде са милионите имигранти от България и Румъния, с които плаши сънародниците си.  



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна