Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на МВФ предупреди за повишаващи се рискове от дефлация в силно развитите икономики

Кристин Лагард от МВФ
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард предупреди, че дефлацията в силно развитите икономики заплашва да дерайлира икономическото укрепване, като все още крехкото възстановяване в световен мащаб през настоящата година изисква централните банки в САЩ и Европа да запазят стимулиращите парични политики (политиките на "евтини и лесно достъпни" пари). 

С инфлацията под целевите нива на редица централни банки ние от МВФ виждаме растящи рискове от дефлация, което може да се окаже пагубно за икономическото възстановяване, заяви Лагард в реч пред Националния пресклуб в САЩ и допълни: Ако инфлацията е духът от бутилката, то дефлацията е великанът човекоядец, с който трябва да се води решителна битка.

Преди дни Кристин Лагард сподели, че МВФ планира да направи възходяща ревизия на своята прогноза за растежа на световната икономика при представяне на най-новата си икономическа оценка през следващата седмица (доклада за т. нар. "Световни икономически перспективи").

Въпреки ускоряването на икономическия растеж в САЩ и сигналите, че икономиката на еврозоната излезе на позитивна територия (отбеляза растеж) след две години на свиване (спад на БВП), Лагард посочи, че глобалният икономически растеж все още остава на ниска предавка и под неговото потенциално ниво на растеж от около 4,0% на годишна база. Това означава, че е от решаващо значение Фед да избегне преждевременното оттегляне на паричната си подкрепа, отбеляза тя.

Федералният резерв планира да започне да намалява размера на програмата за покупки на американски облигации с 10 млрд. долара от настоящите общо 85 млрд. долара на месец. Това ще стане по време на заседанието в края на януари и много икономисти очакват окончателен край на самата програма до края на годината.

Кристин Лагард не обясни, какъв би бил според МВФ подходящият график и темп на понижение на паричните стимули на Фед.

Относно еврозоната шефът на МВФ каза, че ЕЦБ може да направи повече, за да се стимулира икономическия растеж в региона, включително и чрез мерки за целево кредитиране:

Централните банки трябва да се върнат към по-конвенционални и стандартни парични политики само когато има ясни знаци за здраво вкореняване на силен икономически растеж.

Тъй като Фед ще започне да намалява своите политики на "лесно достъпни и евтини" пари, развиващите се пазари трябва да бъдат предпазливи по въпросите за "раздувани цени на финансовите активи" и на нарастващите дългове в техните икономики и трябва да се подготвят за евентуални сътресенията на финансовите пазари.

В тази връзка Кристин Лагард заключи: Може би все още предстоят "бурни води" в глобалната икономика занапред.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна