Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИТН получи третия мандат: Ще разговаряме с всички, за кабинет е нужна широка подкрепа

Снимка: БГНЕС

Това е последният шанс 50-ото НС да излъчи правителство и да не отлети скоропостижно и без съществени постижения в историята. От самото начало на този процес вие застъпвате тезата за необходимостта за редовно правителство и отстоявате формулата за надпартиен експертен кабинет. И на фона на конфликтите между партиите и вътрешнопартийните раздори демонстрирате устойчивост на вашата парламентарна група и на позициите си", заяви президентът Румен Радев при връчването на третия проучвателен мандат за кабинет на представители на ПГ на "Има такъв народ".

"Очаквам да подходите към тази нелека задача със същата отговорност, с която вече заявихте пред обществото. Третият мандат предоставя по-голяма гъвкавост и ви позволява да не излъчвате днес кандидат за министър-председател, а на по-късен етап и след разговор с другите парламентарно представени политически партии. Призовавам ви незабавно да пристъпите към тези разговори", каза още държавният глава.

В отговор председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов заяви:

"Благодаря, г-н президент, за отговорността, която ни възлагате. Ние сме пределно наясно в каква тежка криза е страната и каква отговорност носи този трети мандат. Според нас дори по-голяма от първите два мандата. Ще подходим изключително практично и с разум, ще проведем разговори с всички парламентарно представени партии включително с независимите депутати. Защото не е тайна нашето мнение, че за излизане от политическата криза е необходимо бъдещето управление да стартира с широка парламентарна подкрепа".

До края на седмицата се очаква да стане ясно дали разговорите, които започват още утре, ще доведат до резултат, така че да бъде предложен министър-председател и състав на кабинет с третия мандат.

По думите на Тошко Йорданов от утре започват разговори за приоритети, пресечни точки, което ще става при пълна прозрачност и в присъствието на медиите. Той даде за пример, че по време на разговорите с ПП-ДБ, когато не е имало журналисти, не е имало противоречия по засегнатите теми.

Според Йорданов с тези открити разговори ще си проличи дали има воля за следващо правителство в рамките на 50-ото Народно събрание. 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени