Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Пирогов" преглеждат безплатно пациенти с трудно зарастващи рани

Снимка: БГНЕС

100 000 българи годишно имат проблем с трудно заздравяващи рани. В медицинския център "Пирогов" започнаха безплатните прегледи за подобни рани, като освен днес консултации ще има на 31-ви януари и на 1-ви февруари.

Трудно заздравяващи се считат раните, които не се затварят след четвъртата седмица от появата им, каза проф. Владислав Христов, началник на Втора хирургична клиника в "Пирогов": 

Най-честите болести, които причиняват трудно заздравяващи рани, са диабетът, недостатъчност на кръвоснабдяването на долните крайници, неврологични заболявания, които приковават болните по-дълго към легло, след хирургична намеса, инфекции.

За да бъде прегледан пациент не е необходимо направление от личния лекар, достатъчно е да се запише час на телефон 02/915 45 74 всеки ден от 10 до 15 часа. Хроничните и острите рани са сериозен проблем и в Европа, предупреди проф. Христов:

В Европа е голям проблем. С него се занимават определени специалисти. Има Европейска асоциация за лечение на рани, на която е член и Българската асоциация за раните. Там имат строги стандарти със съвременни превръзки, по които се третират тези рани. Стремежът на този център за лечение на раните към медицинския център на "Пирогов" е да наложи тези стандарти. 

В Европа модерните превръзки се поемат от здравните системи, у нас - не. Освен това информацията за превръзките у нас е недостатъчна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна