Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само трима дисиденти участваха в срещата, посветена на 25-годишнината от закуската им с Митеран

Снимка: БГНЕС

25 години след закуската на български десиденти с френския президент Франсоа Митеран, във френското посолство дойдоха само трима от участниците в нея. Първото посещение на френски държавен глава изиграва важна роля по пътя на демокрацията в страната ни в навечерието на падането на Берлинската стена.

Главният редактор на вестник "Култура" Копринка Червенкова, режисьорът Анжел Вагенщайн и президентът Желю Желев от бившите десиденти, както и президентите Росен Плевнелиев и предшественика му Георги Първанов, участваха в днешната закуска, заедно с френския посланик Савие Лапер Дьо Кабан и министъра  по европейските въпроси на Франция Тиери Репантен. Какво си говориха четвърт век след емблематичната закуска, разказа доктор Желю Желев. Оценката му е, че българският икономически преход не се е състоял както трябва.

Много неща, които трябваше да станат, не са станали и затуй, ние не сме доволни от нашето положение сега, но е емоции тези неща не се решават. Трябва да се бачка! Трябва вече икономическият преход да го направим както трябва . Той не е направен както трябва и поради това в доста отношения нашата демокрация е формална. Като нямаш хляб, като не ти стигат парите за ток, за това, за онова, от първа необходимост неща, естествено не е пълна демокрацията. Демокрацията има нужда от здрава икономическа основа и от сигурност в тая област.

Сред спомените на президента Желев е и среща във Франция с колегата му Митеран:

И започна разговор и по едно време той ме пита: „Г-н Президент, как се оправяте Вие с вашите комунисти там?“ Аз му казвам: „А-а-а, г-н Президент, в България вече няма комунисти. Всички са социалисти. Преименуваха се за една нощ. Вие имате комунистическа партия , вие как се справяте с нея?“ Беше голям смях.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна