Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Швейцария, която не е член на Европейския съюз и не прилага всички европейски правила за свободното движение, може да удължи ограниченията за българи и румънци на трудовия си пазар до 2016-а година. Това става ясно от днешна публикация във в. Нойе цюрихер цайтунг. Швейцарското издание отбелязва, че посланиците на България и Румъния в Швейцария настояват гражданите на двете страни да бъдат третирани наравно с тези на останалите държави - членки на ЕС, ограниченията за които отпаднаха напълно през лятото на 2013-а година. Макар че формалното решение ще бъде взето въз основа на анализ на ситуацията на трудовия пазар, върху който правителството работи, за големите партии в Швейцария е ясно, че Федералният съвет ще запази рестрикциите, твърди Нойе цюрихер цайтунг. Повечето партии оправдават тази позиция с нагласите на избирателите си, посочва вестникът.

По темата с имигрантите от Източна Европа британският вестник Експрес съобщава, че правителството се готви да наложи и езикови ограничения за отпускане на социални помощи.

Планът да не се дават помощи на имигранти, които не говорят английски език, бил изработен от министъра на заетостта Иън Дънкан Смит и според таблоидното издание щял да бъде обявен по-късно тази седмица. Обявяването на новите ограничения може и да се забави заради съпротивата на вицепремиера Ник Клег от либералната партия, отбелязва Експрес.

Още най-малко три нови имена от деловите среди влязоха в светлините на прожекторите и привлякоха вниманието на разследващите по скандала с Пощенската банка в Гърция, съобщават вестниците в Атина. Вестник Катимерини пише, че властите проверяват парите, с които е  злоупотребил бившият шеф на банката Ангелос Филипидис. Според компетентни източници сумата възлизала на около 14 милиона евро. Властите издирват и семейство, което без гаранции е получило кредит от 20 милиона евро. Собственикът на телевизия "Алфа" Димитрис Кондоминас също е сред кредитните милионери. Медиите тиражират и твърдение, че в схемата участва и братът на бившия премиер Георгиос Папандреу.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна