Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на БСП – Монтана: Не бях поканен на националното съвещание на БСП в Пловдив

Снимка: БГНЕС

Вчера се проведе национално съвещание в Пловдив, на председателите на общинските и областните съвети на БСП в страната. Аз не съм присъствал, понеже в петък един от организаторите на "Позитано", ме предупреди, че Димитър Дъбов - заместник-председател на Националния съвет на партията, е казал, че не сме поканени аз и Румен Петков. Не съм търсил връзка с него. Приех, че е така и то се оказа действителност.

Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ общинският и областен председател на БСП в Монтана д-р Емил Константинов.


За пети пореден мандат съм и председател на Областния съвет. Така че за мен това е и една злоупотреба от страна на заместник-председателя на партията и то не е от днес, и то не само от него, а от част от ръководството на партията.   Част от ръководството на партията са превърнали в бащиния Българската социалистическа партия. На "Позитано" много добре се знае, и от партията, и от обществеността, че съществува един кръг около председателя, които си позволяват неуставни, някой път и неморални неща.

Нямаше никакъв официален аргумент.

Социалистът е на мнение, че високата подкрепа за Ивайло Калфин в Монтана, преди той да обяви, че ще е водач на друга листа, е причина да изпадне в немилост:

Партията от 10-и ноември до 20-и декември се провеждаха събрания във всички основни партийни организации и структурни единици. В общинската организация в Монтана на 20-и декември приключиха събранията. От 99 проведени събрания, 96 бяха издигнали Ивайло Калфин. 

Относно очакванията си от заседанието на конгреса на БСП на 8-и февруари, областният и общински председател на партията в Монтана заяви:

Смятам, че се приемат някои мерки с оглед предстоящите евроизбори и може би ще се заклеймят някои АБВ-исти, без да има основание за това, но все пак смятам, че председателят на партията е грамотен и разумен човек и пределно му е ясно, че ако предприеме крути мерки срещу определени председатели , защото не може да изключи половината партия в България, ако се предприемат такива мерки - ответният удар и поражение на ръководството на партията няма да е никак малък. Рано или късно това ръководство трябва да си заминe.

Константинов коментира и решението на Калфин да оглави друга листа:

По отношение на АБВ, аз приветствам Ивайло Калфин, който изпрати до ръководството неговото послание да се спрат неговите номинации. Направи го по една проста причина - да не се тормозят структурите на партията. Предварително имам информация, че в цялата страна, в доста общини основните организации, членската маса  бяха издигнали неговата кандидатура и, за да се запазят от тормоза от ръководството на партията, защото те признават само себе си, той направи тази стъпка и тя е много правилна. А това членската маса за кого ще гласува, аз смятам, че на всяко едно ръководство, на различните нива на партиите, и на различните партии не трябва да си правят илюзии, трябва да знаят, че никое ръководство няма нотариален акт върху избирателите си. 

Целия разговор чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна