Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Боев: Хората, които са бездомни, в повечето случаи са такива в следствие на своя характер

Снимка: БГНЕС
Има подобни истории с наши потребители, на които се опитвамe да намерим работа. На някои намираме работа за минималната заплата, но те отказват, защото не искат да работят за толкова малка заплата, а след няколко дни се хващат на почасова работа, например да метат в някое барче за 3-4 лева за два-три часа. Парадоксално, но е така. Това каза за предаването "Хоризонт до обед" Милен Боев, психолог в приют за бездомници в Русе, след като се запозна с историята на бездомника Стоян от Смолян, която Радостина Чернокова разказа на Стефановден. След като репортажът ѝ беше излъчен, благодетел предложи работа и жилище на Стоян, но той отказа, защото не познава човека. Специалистът разказа:

По принцип тези хора, които са бездомни, в повечето случаи са бездомни в следствие на техния характер. В същото време, колкото повече време прекарват в бездомство, те изграждат навици, умения, присъщи на субкултурата на бездомниците, които са част от нашето общество. Стават де факто асоциални, подозрителни, немарливи към своята лична хигиена и здраве. В повечето случаи са и агресивни, тъй като някои са били, са или ще бъдат бъдещи жертви на трафик на хора. Тяхната психика става доста примитивна. Някои от тях, примерно, като ги караме да се къпят, само си намокрят леко краката и ръцете. Трябва да им се покаже как се къпе човек. Някои не могат даже да се закопчаят нормално, не знаят как се перат дрехи. Затова имаме на щат и ерготерапевт.

Бездомни са главно хора с физически, психически или и с психически, и с физически увреждания. Така е и при нас. Около 30% от нашите потребители са и с психически увреждания, а от тези, които се водят нормални, голям процент са с алкохолна зависимост.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени