Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отчетът на президента - коментарите

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев направи отчет за двете години от мандата му.

Липсата на доверие е най-сериозният проблем, който трябва да бъде преодолян, посочи той. И още: Необходимо е електронно правителство, за да се пребори корупцията, а срещу енергийната мафия е необходима програма за енергийна ефективност. За последната година единствената промяна в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, според Плевнелиев, е смяната на ръководството на енергийния регулатор, и то шест пъти. ДКЕВР продължава да е зависим, неефективен и непрозрачен орган. Непрозрачно в момента се теглят заеми за проекти за милиони, като по думите на Плевнелиев от похарчените пари ще спечели енергийното лоби.

Какво още сочи равносметката му - чуйте подборностите в репортажа на Мира Стефанова.



Политологът Борис Попиванов
коментира в предаването "12+3", че една от силните страни на този отчет е посочването на важни проблеми за страната.

Същевременно един от ключовите проблеми пред самата президентска институция е, че тя все още не е може да намери ясно своето място сред институциите, не може да осмисли своята балансираща роля, не може да осмисли себе си като гарант не просто на определен брой граждани, но и като гарант на политическия и институционалния ред. Президентът в следващите години от своя мандат би трябвало да наблегне повече на диалога с отделните институции и политически сили. На президента не му е лесно, първата година от неговия мандат беше много спокойна. Втората обаче не е така. Той се опита да играе водеща роля, няколко пъти ясно показа, особено по външнополитически въпроси, той показа, че разбира своите отговорности.





Социологът Румяна Бъчварова не се съгласи с много от нещата, които каза политологът Попиванов.

Този отчет ще бъде запомнен с това, че този не се отрази директно по медиите. Надявам се да е случаен пропуск, а не да е съзнателно отношение към институцията.

Според Бъчварова има два акцента в отчета на президента:

Той много ясно заяви своята позиция и тя е на страната на гражданското общество. Това ми се струва изключително полезно в този момент. Вторият акцент са категоричните "не"-та, които той каза в различни посоки. Всички те бяха много добре аргументирани.

По отношение на падащия рейтинг на Плевнелиев Бъчварова коментира:

От една страна това е резултат от съзнателната кампания срещу президента. Тя започна след неговата позиция по отношение на назначаването на шефа на ДАНС / Делян Пеевски- бел.ред./ Беше породено съзнателно и едно съмнение в почтеността на президента, защото той открито застана срещу управлението. Ако трябва да говорим в общ план, мисля, че президентската институция никога не е била по-открита. Той заявява един нов стил на тази институция.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна