Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симона Пейчева: Няма повече да се състезавам, но няма да си тръгна с наведена глава, защото не съм направила нищо лошо

Снимка: БГНЕС

Симона Пейчева обяви, че окончателно прекратява състезателната си  кариерата. Гимнастичката, която се върна в спорта миналата година след петгодишно прекъсване, не попадна в националния отбор на България за 2014-а година.

Пейчева даде специална пресконференция, на която изложи своята позиция.



През тази една година вложих изключително много труд, усилия, за да се върна във формата, която бях преди пет години. Когато уведомих преди повече от една година за това свое решение пред обществото, пред органите на нашата федерация по-голяма част от хората бяха негативно настроени. Не вярваха, че ще успея, което може би е нормално, защото да се върнеш в големия спорт след толкова много време са малко спортистите, които го правят. Те не вярваха, че ще бъда отново във формата от Пекин, но аз съм достатъчно голяма, за да защитавам интересите си и неведнъж съм защитавала интересите на България, каза Симона.

Тя заяви, че не иска това да е поредният скандал в спорта.

Не целя да оплювам някого, да падам на нивото на някои, или това да е поредния скандал в художествената гимнастика. Никога не съм целяла скандалите да са нещо, което да ме издигне, или да си направя пиар. Те ми казаха - ние не вярваме, че ще можеш да се върнеш във формата от Пекин. Първите думи, които чух след второто контролно бяха "ти си във формата, която беше в Пекин, достатъчно си бърза, достатъчно си технична, правиш всички елементи, но аз очаквах повече". Как така преди година нямаха очаквания, че ще се върна във форма, а след една година изведнъж вече трябваше много повече. Не очаквам и не искам някои да ми постели червения килим и да ми каже - ти си новото лице на художествена гимнастика, а исках да си извоювам мястото в отбора, но аз исках една честна игра, която аз не получих. Исках едно състезание извън България, защото никой голям спортист, който е дал толкова, не иска да се върне и да се изложи. Исках една обективна оценка от международно ниво, исках едно състезание, на което специалисти да ме оценят достойно и аз самата да се убедя, че не съм достатъчно конкурентноспособна на тези момичета, които в момента са на световния подиум, няма защото да стоя в гимнастиката. Те ще кажат, че ми дадоха шанс да играя на републиканското категория елит, но извинявайте, смятате ли, че името Симона Пейчева ще се върне в големия спорт с едно републиканско първенство, където всичко беше ясно още преди самото състезание? Не мога да кажа, че не съм обидена. Няма повече да се състезавам, но няма да си тръгна с наведена глава, защото не съм направила нищо лошо. Положих много усилия и единственото, което разбрах, е, че съм трън в очите на някого, който от доста години насам не ме иска за лице на нашата гимнастика, заяви Пейчева.

Тя заяви, че не смята да се занимава със съдийство, а че ще остане свързана към спорта, както и че ще се занимава с телевизия. Пейчева отрече информациите, че ще се състезава за друга държава.



Треньорката на Пейчева - Мариета Дукова разкри, че други федерации са проявили интерес към гимнастичката, но двете са решили, че това не е редно, защото в България са техните семейства.



Измина една година, в която не съжалявам, че работихме. Имах удоволствието да се върна назад и да се докосна до таланта на Симона. Тя достигна до една много добра форма
, коментира Дукова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна