Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Искра Баева: Моментът за възобновяването на проекта АБВ е най-лошият възможен

Снимка: Стаматина Никова
Бях изненадана от възобновяването на проекта АБВ. Знаех, че конфликтът нараства, но не очаквах точно такова действие, в точно този момент. Това каза историкът проф. Искра Баева в интервю за предаването "Нещо повече“.

Проф. Баева направи анализ на досегашните отношения между лидерите на АБВ и БСП: Струва ми се, че беше ясно, че Станишев нямаше да стане лидер на БСП без Първанов. Той беше посочен. Още тогава това ми се видя не съвсем редно, тъй като БСП е наследник на традицията на БКП, а това е една масова, а не лидерска партия. Затова беше доста неприятно лидерът, който отива по-нагоре, да посочи и да наложи по този драстичен начин своя наследник и наследник, който му е най-близкият помощник преди това. В началото изглеждаше, че поне при тях всичко ще протече по мед и масло. Имах чувството тогава, че Първанов налага Станишев начело на партията като че ли да му пази мястото. По-нататък обаче всеки политически лидер започва да се утвърждава и започва да вижда себе си в бъдещето. Конфликтът започна не след като Георги Първанов напусна втория си президентски мандат, а още преди това, тъй като нямаше никакво съмнение, че Първанов е ментор на Станишев, но започнаха да им се различават интересите и най-ярко се прояви този конфликт в изборите през 2009-а година, когато Първанов наложи мажоритарния елемент в избирателните правила, от които БСП загуби 20 депутатски места.

По отношение на листите за евродепутати на БСП и АБВ проф. Баева каза: Няма нормална политическа партия, която да спечели от две листи. Това раздвоява вниманието, поставя въпроси, поставя въпроса пред всеки избирател да избира между едното и другото.

Според проф. Баева моментът за възобновяването на проекта АБВ е най-лошият възможен: Тъй като тези избори бяха посочени като важни, жизненоважни за правителството и за БСП.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна