Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина легендата на "Ботев" Пловдив и ЦСКА Георги Славков

Снимка: cska.bg

На 55-годишна възраст почина един от най-великите български футболисти и легенда на "Ботев" Пловдив и ЦСКА Георги Славков. Той е носител на "Златната обувка" за голмайстор номер 1 на Европа за 1981-ва година. Причината за смъртта е масивен инфаркт, получен около 17.45 часа - малко след края на работния му ден Славков на футболен комплекс "Ботев 1912", чийто управител беше той.

Георги Славков е роден на 11-и април 1958-а година в село Мусомище, Гоцеделчевско. Играе като офанзивен полузащитник и нападател за отборите на "Тракия" (Стамболийски), "Ботев" (Пловдив), ЦСКА, "Сент Етиен" (Франция), "Шавеш" (Португалия), "Апоел" (Тел Авив) и "Нес" Сиона (Израел). Шампион е на България за юноши старша възраст с екипа на "Ботев" през 1976-а година. През 1981-ва година с екипа на "канарчетата" става голмайстор на А група с 31 гола и печели "Златната обувка" на "Франс футбол". През същата година бележи единствения гол във вратата на "Барселона" при знаменитата победа на "Ботев" над световния футболен гранд с 1:0. Отново през 1981-ва година е удостоен със званието "Майстор на спорта". Двукратен шампион и трикратен носител на Купата на страната.

Славков има 37 мача за националния отбор (30 като състезател на "Ботев" и 7 на ЦСКА) с 11 отбелязани гола (8 като играч на "Ботев" и 3 на ЦСКА). В европейските клубни турнири има общо 17 мача и 6 гола с екипите на "Ботев" и ЦСКА.

Определен е за номер 2 в класацията "Футболист на България" за 1980-а година, за номер 3 през следващата 1981-ва година и номер 6 в класацията за "Спортист на Балканите" за 1981-ва година. Най-добър футболист на Пловдив за 1978-а, 1980-а и 1981-ва година.

Екипът на БНР изказва искрени съболезнования на близките и роднините на Георги Славков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна