Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народното събрание ще обсъди на първо четене законопроекта за нов Изборен кодекс

Очаква се Народното събрание да обсъди на първо четене законопроекта за нов Изборен кодекс, внесен от левицата, и проект за промени в досегашния Изборен кодекс, предложен от ГЕРБ. В петък миналата седмица временната парламентарна комисия прие законопроекта на Мая Манолова и отхвърли предлаганите от ГЕРБ поправки.

Според Мая Манолова е задължително да бъде приет изцяло нов Изборен кодекс, защото действащият кодекс, изработен под ръководството на Искра Фидосова в предходния парламент, е показал, че не може да осигури демократично провеждане на изборите. Втората причина е, че гражданите, които излязоха на улицата през пролетта и есента, пожелаха нов Изборен кодекс, посочи Мая Манолова:

За първи път се предвижда преференциално гласуване на избори за народни представители и общински съветници, като предлаганият праг на преференцията е достатъчно нисък, така че да осигури реално разместване на кандидадите в листите, което да мотивира хората да участват по-активно.

От ГЕРБ предвиждат възможност за преференциален вот с бариера от 5 %, която е по-ниска от предлаганата от Коалиция за България 7%. Предлага се намаляване на депозита за участие в изборите, както и намаляване на изборната бариера на 3%, а не както е досега - 4%. Цецка Цачева каза, че ГЕРБ е за промени в Закона, а не за изцяло нов законопраект:

За нас е изключително опасно, ако при всяка смяна на мнозинството в Народното събрание, новото мнозинство тръгне в посока да изработва нови изборни правила.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна