Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г. Готев: Механизмът за оценка на ЕК ще отпадне само при работеща правораздавателна система

Заместник главният редактор на електронното издание Euroaktiv Георги Готев коментира в предаването "12+3" доклада на Европейската комисия за напредъка на България. Според него румънският доклад е доста положителен, в него се говори за наличието на политическа воля, докато в доклада за България се говори за липса на такава:

Аз съм убеден, че българските правителства неправилно си построяват приоритетите. Механизмът е този, който пречи най-много на  България, защото страната е пълноправен член на ЕС./…/ За отпадане на механизма заради предстоящото председателство на България през 2018-а година, извинявам се, но по-голяма глупост не съм чувал. Между двете неща няма  връзка. България спокойно може да е председател на ЕС с този механизъм. Той може да бъде свален само по един начин – когато България вкара в допустими граници своята правораздавателна система.

Думите на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, че у нас трябва да се насърчат радетелите на промяната и да се осигури лидерство, Георги Готев разчита така:

Комисията разчита на силите в българското общество, които отиват по-далече от това, което представлява правителството. Тук се включват всички, които са за промяната и са срещу статуквото, което управлява мафията. „Да се осигури лидерство“ – според мен Барозу говори за конкретни и практически мерки в краткосрочен план, тъй като не е достатъчно да заявяваш големи стратегически цели, въпросът е какво правиш в ежедневната работа и какви конкретни мерки се предвиждат в близко бъдеще. Дали има политическа воля, ще се съди по конкретните мерки.

Според журналиста българските власти не си вършат работата. Той смята, че правителствата не са поставяли въпроса докладът да е наистина полезен, за да се върви напред, а не да служи на политически цели.

Българското правителство би трябвало до гледа на този доклад като на нещо, което се извършва заедно с българските власти, а не срещу властите. На второ място, българското правителство трябва да зададе въпрос на ЕК дали докладът помага, или пречи, защото с всеки нов доклад излизат много негативни статии в световните медии за България и там думата "корупция" присъства във всяко изречение. Те нанасят вреда на инвестиционния климат. Аз мисля, че трябва да се обмисли и формата на тези доклади, коментира Георги Готев.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна