Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Антоний: Ще имаме нов православен храм в Рим

Снимка: http://www.bg-patriarshia.bg

В Рим ще бъде построен нов български православен храм, съобщи Западно и Средноевропейският митрополит Антоний. Храмът, който беше предоставен от папа Йоан Павел Втори преди 12 години, ще бъде заменен с един от двата храма, които са ни предложени от властите на Ватикана. Ще има и нов български свещеник. 

Предстои да бъде искано разрешение както от италианските власти, така и от българското външно министерство за построяването на български православен храм в посолството ни в Рим. Според митрополит Антоний, Западноевропейската епархия на Българската православна църква започва нови отношения с Викариата в Рим след проблемите, които са настъпили с действията на архимандрит Климент Бобчев при ползването на църквата, която преди 12 години папа Йоан-Павел Втори бе предоставил за ползване от българската общност. 

Доверието бе загубено безвъзвратно пред Светия престол, и пред "Викариатство ди Рома". При последната ни среща с кардинал Валини и с монсеньор Дзуки, на която присъстваха както  представители от Епархийския съвет на Западно- и Средноевропейската епархия, така и двамата посланици пред Светия престол и пред държавата Италия, ние станахме свидетели на истината, която ни беше съобщена от "викариат ди Рома" за самоволните действия.

Цялото интервю със Западно и Средноевропейския митрополит Антоний можете да чуете утре в предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт".



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна