Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

23% от домакинствата са под линията на бедност

| обновено на 23.01.14 в 15:53
Снимка: БГНЕС

565 лева са били необходими за издръжката на човек от четиричленно семейство към края на миналата година, изчислиха от КНСБ .  

Границата на бедност в края на миналата година е 214 лева, изчислиха от синдиката, което е ръст от 1,9 спрямо предходната година. Под линията на бедност в момента живеят 23 процента от домакинствата или 1 милион и 600 хиляди българи. 

С доходи, по-високи от необходимата издръжка, са 20 процента от домакинствата - 1 милион и 440 хиляди души. Така излиза, че масово българите разполагат с доходи между минималната заплата и необходимата издръжка  - или около 2 милиона и 800 хиляди българи. Работната заплата през миналата година нараства с 3,7 процента, но в същия момент намалява броят на заетите - 0,8 процента. В бюджетния сектор ръстът на заплатите е по-висок - 5 на сто, в частния - само 3 процента. 

Наблюдението сочи, че на минимална работна заплата и пълно работно време в момента работят 8,5 процента от всички наети. За една година този контингент се е увеличил с 62 хиляди души. 

КНСБ смята, че са необходими допълнителни мерки за растеж на икономиката, защото за една година спадът на производствените цени в България е с 4 процента, и това се дължи на свитото потребление. Износът, според президента на КНСБ Пламен Димитров, не може да е единственият фактор на растеж. Трябва да се увеличават и доходите.

Същевременно стана ясно, че КНСБ категорично възразява срещу намерението на правителството да отмени изготвянето на графици за отпуски във фирмите с до десет служители.  Предложението не е обсъждано със социалните партьори и идва от работодателска организация. Пламен Димитров заяви, че с тази промяна няма гаранция за отпуските: 

Давам си сметка, че наистина е може би трудно да се планират отпуските, ами то на всекиго е трудно. От друга страна обаче казано простичко какво казвам - ако премахнете задължението за графици, тогава махнете давността, която въведохте на отпуските. Когато няма график, и когато работникът няма сигурност, че си ползва отпуска в годината или тази която следва, тогава трябва да има гаранции, че ще я ползва някога и че няма да изгори по производствена причина, понеже работодателят така, понеже сме във форсмажор, и минаха две-три години и свърши.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна