Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгени Кирилов: Няма друга възможност за Украйна освен сериозен политически диалог

Евгени Кирилов
Снимка: архив, БГНЕС




Тревожното в Украйна е, че все още управляващи и опозиция не намират вътрешно разрешение за основните приоритети. Това заяви в предаването „Събота 150“ евродепутатът Евгени Кирилов. Според него са възможни санкции при продължаващо изостряне на ситуацията в страната. Той подчерта и разликата между Източна и Западна Украйна.

Основното е да оставим все пак украинците да вземат в ръце политическата си съдба и посока и в диалог да решават. Последните тревожни събития, включително и жертвите, показаха и на опозицията, че нещата излизат извън контрол. Там наистина има хора с крайни настроения, ултранационалисти. От друга страна има и превишаване на правата от страна на правителството. Всичко това води до рязко изостряне, до тревожно положение, на което ние единствено можем да отговорим с призиви и може би с посредничество в този диалог.

Не трябва да се говори за намеса, подчерта евродепутатът и добави: Ако едните говорят за намеса на ЕС, другите пък ще кажат за намеса на Русия. Не трябва да оставяме нещата така, че да се засилва всичкото това противопоставяне. Основният курс на страната трябва да се решава демократично. Всяка страна трябва суверенно да си решава съдбата. Това означава наистина по-сериозно допитване, избори и т.н. Доста е сложно положението, защото икономически и финансово Украйна е в тежко положение. Все пак трябва да се има предвид, че след малко повече от година ще има президентски избори, които са изключително важни.

Изглежда е трудно на Украйна да намери баланса между Русия и ЕС, смята Кирилов и добави: Може би малко критично трябва да погледнем и към политиката на ЕС – трябваше да не създава впечатление в Русия, че примерно едно солидно търговско споразумение може да доведе до изолация на Русия.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна