Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турски хирург ще консултира безплатно български онкоболни с тежки казуси

Снимка: Анелия Кръндева

От 2010-а година проф. Румен Пандев осигурява възможност десетки онкологично болни с тежки казуси да получат безплатни консултации у нас от водещи европейски специалисти. В края на седмицата в Банско той ще извърши прегледи и консултации на проблемни пациенти заедно с проф. Кумхур Ричи – хирург от световна величина, директор на Университетската клиника по ендокринна хирургия в Анталия. 

Той идва по личен повод в България – да кара ски в Банско. Използваме повода да консултираме съвместно и абсолютно безплатно проблемни болни с онкологични заболявания от цялата страна. Списъкът вече е изготвен. България е държава с много програми, с много концепции, но реалността се оказва различна. Това е една възможност в морето от проблеми да покажем нещо позитивно на хората, каза в интервю за предаването "Преди всички" проф. Пандев.

Проф. Румен Пандев каза, че прегледът при такъв специалист в Турция надхвърля 250 турски лири: 

Ако се опитаме лекарите, които идват по някаква причина в България, да ги ангажираме с подобна благотворителна кауза, това ще е от образователна, от етична гледна точка пример за младите колеги. /…/ Ние сме направили турско-български клуб на специалисти в ендокринната хирургия и все повече практически задачи се опитваме да им възложим. Предстои на разширяване на клуба и в други сектори. Още през есента имаме среща в България, на която ще присъстват известни турски лекари.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна