Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решаващият ден за Украйна е утре

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Журналистката Елена Йончева, която е в Киев, разказа в предаването "12+3", че още една правителствена сграда е била завзета - тази на Министерството на правосъдието, от организацията "Общо дело".

Това е неправителствена организация на адвокат Александър Данилюк. Те наричат себе си национал-демократи. Много журналисти ги наричат анархисти. В Киев не мога да кажа, че се увеличава броят на хората на улицата. В момента паравоенни групировки са на основната барикада, където са съсредоточени редица правителствени сгради, където е и сградата на Министерския съвет. Това е паралелна власт, това са структури, някои от тях имат военно обучение. На самата барикада в момента се подготвят различни запалителни смески, събират се чували с камъни, камара от гуми, които ще бъдат запалени всеки момент. Те казват, че не искат тази власт, искат не само смяна на правителството, искат нов президент. Вие знаете за преговорите, които се проведоха между Янукович и тримата лидери на опозицията. В момента Яценюк, на когото беше предложен пост министър-председател, все още няма отговор дали ще го приеме, или ще го отхвърли. В момента имат намерение да продължат преговорите с Янукович.

Журналистката Къдринка Къдринова от сп. "Тема" също коментира ситуацията в Украйна:

Отприщи се стихия, която тласка страната към доста страшни неща. Нещата са доста изпуснати от контрол и трудно ще се намери разумно решение. Най-настървените сектори, в опозиционната й част, вземат надмощие и това е страшно. Утре (28-и януари - - бeл. ред.) ще бъде заседанието на Радата и това ще бъде решаващ ден за Украйна. Боя се, че времето за компромис е изпуснато. Яценюк е поставен в трудно положение и няма как да вземе вярното решение. Много анализи вече говорят за разделянето на Украйна. Политическите лидери се кълнат, че не искат такова разделение да стане факт. Но на практика Украйна и сега е федерация, защото имаме един Крим. Не е толкова лесно разделението на Западна и Източна част. Автоматичното разделение не би било реално, а точно в този момент да се говори за разделение, трябва да има легитимна власт, която да реши това. Този парламент, който е сега, не знам дали има авторитета да реши това.

Интервютата с Елена Йончева и Къдринка Къдринова може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна