Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ЕП ще дискутират българския и германския опит в решаването на проблема с комунистическото минало

В ЕП ще се проведе дискусия за българския и германския опит в решаването на проблема с комунистическото минало. Участие ще вземат български и германски изследователи. Инициативата е на евродепутата Андрей Ковачев и Йоахим Целер. Наименованието на конференцията е "Настояще, зависимо от оценките на комунистическото минало“. В рамките на събитието ще бъде представена и изложбата "България 1944-1989 - Забранената истина".

В интервю за предаването "Преди всички“ председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов обясни: Ако проследим събитията в България от 1990-а година досега, ще търсим начина чрез запознаване с тези тайни в архивите да се намери равновесието с тези, които са пострадали от този режим, и да се върви заедно в бъдещето. Тази изложба е част от изложбата, която беше в България.

По отношение на идеята за Музей на Държавна сигурност, Костадинов каза:

Знаете, че се беше прокраднала идеята и се умуваше дали Комисията да преустанови дейността си. В крайна сметка считам, че се стигна до извода, че е необходимо да се свърши работата, за която е създадена, и впоследствие да се мисли по какъв начин ще се използва архивният фонд.

Тясното ни сътрудничество с германските колеги оказа своето позитивно влияние и в годините от 2007-а ние винаги сме се водили от тях и сме се стараели максимално да се доближим до тяхната дейност. След края на комунизма в България и в Германия страните се развиват по различен начин, но целта и на двете държави е една – да се отворят архивите и да се знае миналото, каза още Костадинов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна