Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Леонид Кравчук: Украйна е на прага на гражданска война

Снимка: Васко Михайлов

Украйна е на прага на гражданска война, предупреди бившият президент на страната Леонид Кравчук. На извънредно парламентарно заседание, на което се обсъжда амнистия за антиправителствени демонстранти, той призова и управляващите, и опозицията да действат по най-отговорен начин.

Депутатът от опозиционната партия "Баткивщина"  Василий Кравчук  каза  за Хоризонт, че работата по подписване пакта за спарозумение с ЕС трябва да продължи. Това вече не е тази страна и този народ, които бяха до появата на Майдана. Мисля, че и властта, и народът трябва да разберат, че Украйна е европейска страна и да се продължи работата по подписването на договора за асоциация към общността.

Германският канцлер Ангела Меркел започна речта си пред Бунедстага с призив исканията на демонстрантите в Киев да бъдат чути: Много хора в Украйна, още от срещата на върха на ЕС в края на ноември във Вилнюс, излязоха на смели демонстрации, за да покажат, че не искат да се отдалечават от Европа. Точно обратното, те се борят за същите ценности, които изповядваме и ние в Европейския съюз, и затова трябва да бъдат чути.

В речта си "За състоянието на сюъза" американският президент Барак Обама също изрази подкрепа за про-европейски настроените украинци. Съюзничеството ни с Европа остава най-силното в света. От Тунис до Бирма продкрепяме хората, които имат волята да градят демокрация. В Украйна се придържаме към принципа, че всеки има право да изразява мнението си свободно и мирно и да участва  в бъдещето на страната си.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени