Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Водещата тема в повечето вестници днес е предложението на президента за референдум за изборите и наложеното от него вето върху Закона за лекарствата. Президентът поиска в обръщение към нацията заедно с евроизборите през май да се проведе и национален референдум, пише вестник Преса.  „Народът да каже иска ли мажоритарен или електронен вот“ е подзаглавието на новината във вестник Труд. Стандарт предлага и коментар на председателя на Народното събрание Михаил Миков.

Разцеплението на БСП също е сред водещите теми. „Станишев зове Първанов и Петков да се поправят“, пише Монитор. Стандарт отбелязва: „Първанов бяга от другарски съд“. 24 часа цитира бившия президент с думите: “ Няма да съдя БСП“. Изданието допълва информацията: „Бойко Борисов изненадващо заподозря БСП и Първанов, че готвят голяма коалиция, вместо да се цепят.“ „Първанов нарече АБВ „млада партия“ съобщава на първа страница Дума.

"Брюксел ни размахва пръст за бежанците" е водещото заглавие на вестник Преса. ГЕРБ заплаши с вот на недоверие заради нелегални емигранти, допълва изданието. „Цветанов ни топи в Брюксел за бежанците“  посочва Стандарт.  Вестник Земя и Новинар предлагат коментар на Лютви Метсан и Сергей Станишев по евентуалния вот на недоверие. Вестник Сега отбелязва „Брюксел ни взе на прицел и заради бежанците“.

"Болниците висят с 144 милиона дългове", посочва Стандарт. Водещото заглавие на Телеграф е „Доплащаме двойно повече в болниците“. Причината е, че НЗОК не заплаща реалните цени на медицински дейности, посочва изданието. Монитор пише „Затварят болниците пред фалит“. Вестник Дума цитира здравния министър Таня Андреева, според която 400 болници са много за 7-милионна България“.

"Хиляда студенти годишно отпадат от университетите" е водеща тема в Монитор. Най-честата причина е слаб успех. Стандарт предлага интервю с ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев.  "Алма Матер  е първа по престиж", отбелязва Преса, позовавайки се на годишния рейтинг на университетите.

"Кабинетът "Орешарски" отложи електронното управление за 2020-а година", пише на първа страница вестник Сега.

24 часа акцентира върху законодателната програма на правителството. „Закон за частния фалит ще има до 6 месеца“, пише вестникът.  „Кои закони ще промени правителството през първата половина на 2014-а година“ е заглавието в Капитал Дейли. „Няма да има таван на лихвите за бързи кредити“, пише Преса.

"Уволнение по мейла" е водещата тема на Стандарт. Това ще се случи, ако се приемат предложенията на Българската стопанска камара за намаляване на административната тежест, уточнява изданието.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна