Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Буруджиева: Идеята за референдум е подмяна на темата в евровота и пиар ход на президента

Данаил Кирилов: Съвместяването на референдума с евроизборите е нормална и икономична практика

| обновено на 30.01.14 в 10:51
Снимка: БГНЕС
Идеята да се правят референдуми заедно с други избори не е нова. Но един референдум, ако приемем практиката на Швейцария,  се готви около година. Това е подмяна на темата в евровота и пиар ход на президента. Това заяви в предаването "Преди всички" депутатът от Коалиция за България Татяна Буруджиева по повод идеята на президента за национален референдум.

Тя посочи, че е добре хората да кажат мнението си за задължителното гласуване. Според нея обаче това няма да реши въпроса със стабилността в политическата система.

Всяка година следват избори. Имаме възможност с всички избори да направим референдум. Всеки въпрос в изборния кодекс е с изключително значение. По въпроса за задължителното гласуване би трябвало най-накрая хората да си кажат мнението, но след дебат. Задължителното гласуване е натиск върху човека. Това каква демокрация поражда?


Данаил Кирилов от ГЕРБ заяви, че партията подкрепя искането на президента за провеждане на референдум за изборното законодателство. Според него съвместяването на референдума с евроизборите е нормална и икономична практика:

Смятам, че този дебат не е от днес и затова времето е достатъчно. По-добре е да се говори за всичко важно.

Христо Иванов от Иститута за правни инициативи коментира:

Президентът поставя един важен въпрос - нашата демокрация е болна. Да се обърнем към най-прекия вот на гражданите. Да поговорим за основаването на всеки следващ парламент. Най-накрая имаме възможност един важен въпрос да бъде обсъден с цялата му сериозност и да се вземе трайно решение по него. Ще бъде тест за зрелостта на нашето общество, ако съумеем да ги обсъдим тези въпроси в дълбочина и по същество.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна